Orta Doğu'da ikinci perde başlıyor! Pentagon'un gizli 'kara operasyonu' planı sızdı: Aylar sürebilir!

09:05, 29/03/2026, PazarG: Güncelleme: 12:14, 29/03/2026, Pazar
CategoryJurnal.ist
Anadolu Ajansı
Orta Doğu'da ikinci perde başlıyor! Pentagon'un gizli 'kara operasyonu' planı sızdı: Aylar sürebilir!
İran-ABD

Washington Post haberi, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) İran’a yönelik strateji değişikliğini gözler önüne serdi. Hükümet kaynaklarına dayandırılan iddiaya göre, geçtiğimiz 4 haftada yaşanan karşılıklı füze ve hava saldırılarının ardından ABD, İran içinde haftalar sürebilecek kapsamlı bir kara operasyonu için hazırlıklarını tamamladı.

ABD’nin İsrail ile birlikte İran’a karşı başlattığı operasyonların ardı arkası kesilmezken, Washington Post gazetesi dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı. Hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı’nın İran'da haftalarca sürebilecek olası bir kara operasyonu için hazırlık yaptığı bildirildi. Planların savaşta "yeni bir aşamayı" başlatabileceğini belirten kaynaklar, bunun son 4 haftadaki karşılıklı saldırılardan "önemli ölçüde daha tehlikeli" olabileceğini söyledi.

Risklerin altı çizildi

Herhangi bir kara harekatının tam ölçekli bir işgalden farklı olacağını aktaran yetkililer, operasyon kapsamında özel kuvvetlerin de yer aldığı baskınların yapılabileceğine işaret etti. Bunun yol açabileceği tehlikelere dikkat çeken kaynaklar, kara operasyonunun ABD askerlerini "insansız hava araçlarına ve füzelere, kara ateşine ve el yapımı patlayıcılara" maruz bırakabileceğini vurguladı.

Kozmetik sektöründe muadil parfüm çılgınlığı: Satışlar patladı
Z Raporu
Kozmetik sektöründe muadil parfüm çılgınlığı: Satışlar patladı

Aylar sürebilir

Pentagon’un, İran'ın petrol ihracat merkezi olan Harg Adası'na yönelik operasyonlar ile Hürmüz Boğazı yakınlarındaki kıyı bölgelerine düzenlenebilecek baskınları da seçenek olarak değerlendirdiği aktarıldı. Bazı yetkililerin olası kara operasyonunun "birkaç hafta", bazılarının ise "birkaç ay" sürebileceğini söylediği belirtildi.

Beyaz Saray'dan açıklama: "Hazırlık yapmak Pentagon'un görevidir"

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt, habere konu iddialarla ilgili kesin yorum yapmaktan kaçınarak, "Başkomutana en fazla sayıda seçeneği sunmak için hazırlık yapmak Pentagon'un görevidir. Bu, Başkanın bir karar verdiği anlamına gelmez" açıklamasında bulundu.

"Müzakerelerden bahsediyor ama..."

İran Meclis Başkanı Kalibaf ortaya atılan iddialara sert tepki göstererek, "ABD kamuoyuna müzakerelerden bahsediyor ancak gizlice kara saldırısı planlıyor." ifadelerini kullandı.

Meteorolojiden kritik uyarı: Akdeniz'de dev fırtına alarmı verildi, saatte 90 kilometreye ulaşacak
Jurnal.ist
Meteorolojiden kritik uyarı: Akdeniz'de dev fırtına alarmı verildi, saatte 90 kilometreye ulaşacak




Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026