Cumhuriyet tarihinin en büyük planlı tatbikatı: Denizkurdu-2019

Tatbikata ilişkin düzenlemeler yapılıyor.
Tatbikata ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

● Cumhuriyet tarihinin en büyük planlı tatbikatı Denizkurdu-2019, 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopterin katılımıyla başladı.

● Denizkurdu-2019 Anadolu'yu çevreleyen üç denizde eş zamanlı düzenlenen en büyük planlı tatbikat olarak dikkati çekiyor.

● Deniz canlıları ve yaşadıkları çevrenin korunması için her türlü tedbirin alındığı tatbikat 25 Mayıs'ta son bulacak.

Cumhuriyet tarihinin en büyük planlı tatbikatlarından Denizkurdu-2019 tatbikatı, 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopterle Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'de eş zamanlı olarak başladı.

Hazırlık eğitimlerini Mavi Vatan 2019 Tatbikatı ile tamamlayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın; daha geniş katılımlı, gelişmiş kriz, gerginlik ve Harp dönemi senaryolarıyla, stratejik ve operatif seviyedeki icra edeceği Denizkurdu Tatbikatı 25 Mayıs'a kadar devam edecek.

Tatbikata katılan SH70 Sea Hawk helikopteri, TCG Gelibolu Fırkateynine iniş yaptı.
Tatbikata katılan SH70 Sea Hawk helikopteri, TCG Gelibolu Fırkateynine iniş yaptı.

Tatbikatla ilgili bilgi veren Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu, Denizkurdu 2019'un, Genelkurmay Başkanlığı yıllık tatbikat programı çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca planlanarak Deniz Harp Merkezi Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen, Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de olmak üzere aynı anda 3 denizde icra edilecek fiili bir tatbikat olduğunu belirtti.

Tatbikatın amacına değinen Bağcıoğlu, şunları kaydetti:

  • "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekata hazırlık seviyesini artırmak. Tüm denizlerde çok yüksek harekat temposu ile faaliyetlerine devam eden deniz kuvvetlerimiz, bu tatbikata da dünyanın gelişmiş deniz kuvvetlerinde bile nadir görülen gemi, deniz karakol uçağı ve deniz helikopteri katılım yüzdesi ile iştirak etmektedir."

 Tatbikatın brifingi Donanma Komutanlığında düzenlendi. Brifinge, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu da katıldı.
Tatbikatın brifingi Donanma Komutanlığında düzenlendi. Brifinge, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu da katıldı.

Tuğamiral Bağcıoğlu, Türk Deniz Kuvvetlerinin son dönemdeki en büyük tatbikatlarından biri olacak Denizkurdu'na, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından envanterdeki 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopter ile 25 bin 900 personelin iştirak edeceğini bildirdi.

Bağcıoğlu'ndan Doğu Akdeniz sorusuna yanıt

Bir gazetecinin, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye yöneltilen tehditlere karşı bir gövde gösterisi midir?" sorusu üzerine Bağcıoğlu, şunları söyledi:

  • " Türk Deniz Kuvvetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Doğu Akdeniz'de Akdeniz Kalkanı Harekatı adını verdiğimiz bir faaliyetle sürekli varlık göstermektedir. Doğu Akdeniz'de en etkili deniz kuvveti, nitelik, nicelik açısından bölgede faaliyet gösteren Türk Deniz Kuvvetleridir."

Tatbikatta kapsamında neler yapılacak?

-Denizkurdu-2019 tatbikatında yerli ve milli silah sistemleri ile yüksek süratli su üstü ve hava atışları yapılacak.

-Gemiden karaya çok namlulu roketatar atışları, vurucu insansız hava aracı atışları, silahlı insansız hava aracı ile atışlar, UMTAS ve L-UMTAS güdümlü mermi atışları başta olmak üzere birçok atış ve eğitim icra edilecek

-Tatbikat kapsamında "21-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında Hopa'dan İskenderun'a kadar Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sahillerinin tamamını kapsayacak şekilde liman ziyaretleri yapılacak.

-Tatbikatta 131 gemi, 57 uçak, 33 helikopter ile 25 bin 900 personel görev yapacak. Tatbikatta kriz yönetimi ve doğal afetlerle mücadele safhalarına ilişkin planlamalar yapılacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Deniz Kurdu Tatbikatı için, 'Bu tatbikatlardaki amacımız Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkesi ve milletinin güvenliğini sağlamak, egemenlik, bağımsızlık, deniz hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak konusunda son dereceazimli, kararlı ve buna muktedir olduğunu da göstermektir' dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Deniz Kurdu Tatbikatı için, 'Bu tatbikatlardaki amacımız Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkesi ve milletinin güvenliğini sağlamak, egemenlik, bağımsızlık, deniz hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak konusunda son dereceazimli, kararlı ve buna muktedir olduğunu da göstermektir' dedi.

Tatbikatın ilk günü nasıl başladı?

Denizkurdu Tatbikatı, bu sabah başladı. Önceden planlanmış tatbikat senaryoları uygulanmaya başlandı.

Aksaz Körfezi'ne açılan fırkateynler senaryo gereği asimetrik tehdit altında körfezden çıkış yaptı. Akdeniz sularında ilerleyen Edremit fırketeyni, mayın taraması ile seyrine devam etti. Bu sırada terör unsuru bir bot fırkateynlere doğru ilerledi. Fırkateynden uyarı yapılarak bot hafif makineli silahlarla etkisiz hale getirildi.

Güvenlik sahasına giren terör unsuru bir helikopter de yakın hava savunma silahıyla etkisiz hale getirildi. Ardından denizaltı harbi eğitimi gerçekleştirildi. Senaryo gereği bölgede bulunan düşman denizaltısı Sonar ve deniz karakol uçağıyla tespit edildi.

Koordinatları belirlenen düşman denizaltısı fırkateynlerden atılan torpidolarla imha edildi.


Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği bazı deniz tatbikatları

Mavi Vatan 2019 tatbikatı

3 denizde 27 Şubat-8 Mart tarihlerinde eş zamanlı olarak gerçekleşen Mavi Vatan 2019 tatbikatı büyük yankı uyandırmıştı. 103 geminin katılımıyla gerçekleştirilen "Mavi Vatan'da Güçlüyüz Anavatan'da güvendeyiz." sloganının kullandığı tatbikat, üç denizde de eş zamanlı olarak yürütülmüştü.

Tatbikat, Doğu Akdeniz'de zaman zaman gerilimlerin yaşandığı Yunanistan basınında da geniş yer bulmuştu.

Yunan basınında yer alan haberlerde, Türkiye'nin "gövde gösterisi"nde bulunduğuna dikkat çekilirken, tatbikatın, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı doğalgaz arama faaliyetleri sırasında gerçekleştiği vurgulandı.

Karadeniz’de Türk-Rus ortak tatbikatı

7 Mart 2019'da Novorossiysk Deniz Üssü’nün iki gemisi ‘Vasiliy Bıkov’ ve ‘Valentin Pikul’un mürettebatları ‘Burgazada’ ve ‘Akçay’ gemilerinin mürettebatları ile Türk-Rus ortak tatbikatları düzenledi.

 Türk denizciler, 6-8 Mart tarihleri arasında “Mavi Vatan-2019” ulusal tatbikatları çerçevesinde Novorossiysk limanında bulunuyorlardı.
Türk denizciler, 6-8 Mart tarihleri arasında “Mavi Vatan-2019” ulusal tatbikatları çerçevesinde Novorossiysk limanında bulunuyorlardı.

Tatbikat kapsamında mürettebatlar Karadeniz sularında işbirliği üzerinde çalıştılar ve ayrıca olası patlama tehlikesi bölgesinden gemileri çıkarmaya çalıştılar.

Türkiye-KKTC 2018 arama kurtarma ortak tatbikatı

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ortak gerçekleştirdiği "Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı" deniz safhasındaki arama kurtarma çalışmalarının ardından başarıyla tamamlanmıştı.

Arana-kurtarma tatbikatında sahil güvenlik gemisi ve bir helikopter görünüyor.
Arana-kurtarma tatbikatında sahil güvenlik gemisi ve bir helikopter görünüyor.

Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir arama uçağı ve bir helikopter, Sahil Güvenlik'e bağlı 2 arama kurtarma gemisi, 4 bot, bir uçak, 3 helikopter ile KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma şirketinden Söndüren-10 Römorkörü ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve 3 sahil güvenlik botu katılmıştı.

Türk ve Pakistan donanmasından ortak tatbikat 2019

Türk ve Pakistan donanması Şubat 2019’da ortak tatbikat gerçekleştirdi. Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, Turgutreis III Tatbikatı'na Türkiye'den TCG Gökçeada firkateyninin katıldığı belirtildi.

TCG Gökçeada'nın uluslararası AMAN-2019 tatbikatı için Pakistan'a geldiği hatırlatılan açıklamada, Turgutreis III Tatbikatı'na Pakistan adına Alamgir ve Aslat gemileriyle deniz devriye uçağının katıldığı bilgisi verildi.

 Deniz Kuvvetleri unsurları, Pakistan'ın ev sahipliğinde 8-12 Şubat'ta Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nda gerçekleştirilen AMAN-2019 Tatbikatı'na katılmıştı.
Deniz Kuvvetleri unsurları, Pakistan'ın ev sahipliğinde 8-12 Şubat'ta Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nda gerçekleştirilen AMAN-2019 Tatbikatı'na katılmıştı.

Açıklamada, iki donanma personelinin taktik toplantıları, modern savaş teknikleri ve deniz güvenliği toplantılarının yanı sıra liman ve deniz üstünde tatbikatlar yaptığı ve iki ülke askerinin ortak operasyon yapma becerisiyle taktik kabiliyetlerinin geliştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Doğu Akdeniz'de enerji gerilimi

Türkiye, İsrail, Mısır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) ve Yunanistan ile uluslararası aktörlerin son yıllarda Doğu Akdeniz'de yürüttüğü hidrokarbon arama faaliyetleri bölgede ara ara gerilimlere yol açıyor.

Doğu Akdeniz'de hangi şirketler faaliyet gösteriyor?

Kuzeydekiler sırasıyla 1. 2. ve 3. parsel, ortadakiler 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 13. parsel ve güneydekiler de 10. 11. ve 12. parsel olarak adlandırılıyor.

Bölgede dev enerji şirketleri bulunuyor

Bölgede sözde 2. 3. ve 9. parsellerde İtalyan Eni ve Güney Koreli Kogas şirketlerinin müşterek lisansı bulunuyor. Ortaklığın payları ise yüzde 80 Eni, yüzde 20 Kogas olarak dağılım gösteriyor.

Fransız Total ve İtalyan Eni 6. ve 11. parsellerde eşit pay sahibiyken, 8. blokta Eni tek başına ruhsat sahibi konumunda yer alıyor.

12. saha ise yüzde 35 ABD'li Nobel, yüzde 35 İngiliz BG ve yüzde 30 da İsrailli Delek ve Avner şirketlerinin hisselerinden oluşuyor.

Türkiye ve KKTC'nin hak iddia ettiği bölgede yalnızca sözde 10. ve 11. persellerde çakışma meydana gelmiyor, diğer parsellerin hepsinde münhasır ekonomik bölge tartışmaları devam ediyor.

10. parselde ABD'li Exxon Mobil ve Katar Petroleum ortaklığı, 11. parselde ise Total ve Eni ortaklığı sözde ruhsatları elinde bulunduruyor. Geriye kalan sözde 1'inci, 4'üncü, 5'inci, 7'inci ve 13'üncü parseller için görüşmeler devam ediyor.

Türkiye, KKTC'nin haklarını savunuyor

Uluslararası boyutta devam eden Kıbrıs sorunu da bölgedeki aktörler arasında enerji paylaşımını zorlaştırıyor. Türkiye, gerek yetki alanları üzerindeki hakimiyeti gerekse KKTC tarafından verilen lisanslarla ada etrafındaki söz sahibi konumunu sürdürüyor.

Türkiye Kıbrıs'ta, Türklerin Rumlarla eşit haklara sahip olduğunu ve adanın zenginliklerinden ortak faydalanılması gerektiğini her platformda savunuyor.

Bölgenin en önemli aktörlerinden biri olan Türkiye, Doğu Akdeniz'de TPAO aracılığıyla etkinliğini her geçen gün daha fazla artırıyor. Bu kapsamda Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Fatih sondaj gemisi ile Kıbrıs adası yakınlarında çalışmalara başlamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >