Fotoğraflarla Karaoğlan: Bülent Ecevit

Bülent Ecevit
Bülent Ecevit

5 kez Türkiye Başbakanlığı yapan, Kıbrıs fatihi, şair, gazeteci ve siyaset adamı. Fotoğraflarla Karaoğlan, Bülent Ecevit...

Bülent Ecevit kimdir?

  1. Mustafa Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğdu. Türk gazeteci, şair, yazar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Devlet Bakanı, başbakan yardımcısı ve Türkiye Başbakanı. 1974–2002 yılları arasında beş kez Türkiye başbakanlığı görevini üstlenmiştir. 20. yüzyıl Türk siyasal yaşamının en önemli isimlerden biri olmuştur.
  2. Ecevit 12 Eylül Darbesi sonrası diğer bütün partilerin ileri gelenleriyle birlikte 10 yıl siyaset yasaklıları kapsamına alınmıştır. Siyasal yasağı devam ederken eşi Rahşan Ecevit'in başkanlığında Demokratik Sol Parti kurulmuştur. 1987 yılında yapılan referandumla siyasal yasağı kaldırılınca DSP'nin başına geçmiştir. 1987 Türkiye genel seçimlerinde partisinin milletvekili çıkaramaması üzerine aktif siyasetten ve genel başkanlıktan ayrılacağını açıklamıştır. Ancak 1989'da aktif siyasete dönmüştür. 1999’da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştur. 2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir. 2004 yılında yapılan 6. Olağan Kurultay ile aktif siyaseti bırakmıştır. 5 Kasım 2006 pazar günü dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir.
Bülent Ecevit; Gazeteci, Şair, Siyasetçi
Bülent Ecevit; Gazeteci, Şair, Siyasetçi
Kıbrıs Fatihi
Kıbrıs Fatihi
Bülent ve Rahşan Ecevit

                                    “Yanımdaki sensin, yalnızlığım sen, kendimden bile uzakta, elim elindeyken.” Bülent Ecevit
Bülent ve Rahşan Ecevit “Yanımdaki sensin, yalnızlığım sen, kendimden bile uzakta, elim elindeyken.” Bülent Ecevit
5 defa Türkiye Başbakanı
5 defa Türkiye Başbakanı
Cumhurbaşkanlık teklifini teşekkür ederek reddetti...

                                    5 kez Başbakanlık ve Bakanlık yaptı. Ancak üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı’na aday olamadı. Koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetti.
Cumhurbaşkanlık teklifini teşekkür ederek reddetti... 5 kez Başbakanlık ve Bakanlık yaptı. Ancak üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı’na aday olamadı. Koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetti.
8 kez suikasta uğradı
8 kez suikasta uğradı
1951-52'de vatani görevini yedeksubay olarak yaptı.
1951-52'de vatani görevini yedeksubay olarak yaptı.
Siyasetten men edildi

                                    12 Eylül darbesinden sonra 10 yıl süreyle politikadan uzaklaştırıldı.
Siyasetten men edildi 12 Eylül darbesinden sonra 10 yıl süreyle politikadan uzaklaştırıldı.
Koalisyon Hükumeti

                                    1987 yılında siyasi yasağı kaldırıldı. 1999 yılında MHP ve ANAP'la koalisyon hükumetini kurarak başbakanlık koltuğuna oturdu.
Koalisyon Hükumeti 1987 yılında siyasi yasağı kaldırıldı. 1999 yılında MHP ve ANAP'la koalisyon hükumetini kurarak başbakanlık koltuğuna oturdu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >