Ağızda dağılan tatlısı ve tuzlusu olan lezzetli katmer

Tatlısıyla tuzlusuyla katmer

Tuzlusuyla tıka basa karnınızı doyuracağınız, tatlısıyla da damaklarınızı şenlendirecek katmer…

Çayın yanında gelen misafirlerinizi kimi zaman tuzlu katmer, kimi zaman da tatlı katmer ikram etmek için bu tariflerden yardım alabilirsiniz. Katmere sabah kahvaltılarından tutun, akşam yemeğine kadar her sofrada yer verebilirsiniz.
Özellikle lezzetiyle yıllardır anneannelerinizden bu yana yaptığınız çok pratik olmasa da fazla masraf yapmadan evde olan malzemeden yapabileceğiniz hamur işi tarifi arasında yer alıyor. Katmerin tatlısı olur mu demeyin, birçok yerde künefenin yerini alan Antep katmeri hem lezzetli hem de yemesi çok keyifli tatlılar arasında yer alıyor. Antep katmer yani tatlı katmer son zamanlarda çok moda olmaya başladı. Daha önce tadına bakmadıysanız bu lezzetleri mutlaka deneyin. Ayrıca yanında mutlaka ekşi içecek tarifleri de deneyin. İçinizi ferahlatacak bu içecekler katmerin yanında vazgeçilmezdir. Mutfağınızda yer verebileceğiniz kolaylıkla yapabileceğiniz 2 farklı katmer tarifi;

Katmer

                                    Malzemeler

 1 bardak ılık süt
1 çay kaşığı tuz
Un
İçi için;
1,5 kaşık dolusu tereyağı (eritilmiş)
2 kaşık sıvı yağ
Üzeri için;
Tereyağı

 1 su bardağı ılık su, tuz derin bir yoğurma kabında karıştırın. Üzerine un ilave edilerek yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamur dinlenirken siz içine sürmek için eritilmiş tereyağını ve sıvıyağı karıştırın. Hamurdan bezeler koparın. Düz bir zeminde kolay açabilmek için hafif un ekleyerek katmerleri açın. Açtığınız yufkanın üzerine bir kaşık veya fırça yardımıyla yağlı karışımızı sürün. Altıya katlayın ve bütün bezeleri aynı şekilde yapın. Hamurları tekrar unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane yardımıyla açın. Yağsız tavayı ocağın üstünde kızdırın ve ocağın ayarını kısıp katmerleri arkalı önlü çevirerek pişirin. Bir yüzü pişince fırça yardımıyla üzerine tereyağlı karışımdan sürülür. Diğer yüzü de pişince tabağa çıkartılıp fırçayla yağlanır. Bu şekilde bütün hamurlar bitinceye kadar işlem devam eder. Eğer kalabalık misafiriniz gelecekse malzemedeki oranları artırabilirsiniz. Hazırladığınız katmerleri çay ya da ayranla servis yapabilirsiniz. Yanına domates, biber ve peynir çok yakışmaktadır. Bu şekilde daha lezzetli katmerler yemiş olacaksınız. Afiyet olsun.
Katmer Malzemeler 1 bardak ılık süt 1 çay kaşığı tuz Un İçi için; 1,5 kaşık dolusu tereyağı (eritilmiş) 2 kaşık sıvı yağ Üzeri için; Tereyağı 1 su bardağı ılık su, tuz derin bir yoğurma kabında karıştırın. Üzerine un ilave edilerek yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamur dinlenirken siz içine sürmek için eritilmiş tereyağını ve sıvıyağı karıştırın. Hamurdan bezeler koparın. Düz bir zeminde kolay açabilmek için hafif un ekleyerek katmerleri açın. Açtığınız yufkanın üzerine bir kaşık veya fırça yardımıyla yağlı karışımızı sürün. Altıya katlayın ve bütün bezeleri aynı şekilde yapın. Hamurları tekrar unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane yardımıyla açın. Yağsız tavayı ocağın üstünde kızdırın ve ocağın ayarını kısıp katmerleri arkalı önlü çevirerek pişirin. Bir yüzü pişince fırça yardımıyla üzerine tereyağlı karışımdan sürülür. Diğer yüzü de pişince tabağa çıkartılıp fırçayla yağlanır. Bu şekilde bütün hamurlar bitinceye kadar işlem devam eder. Eğer kalabalık misafiriniz gelecekse malzemedeki oranları artırabilirsiniz. Hazırladığınız katmerleri çay ya da ayranla servis yapabilirsiniz. Yanına domates, biber ve peynir çok yakışmaktadır. Bu şekilde daha lezzetli katmerler yemiş olacaksınız. Afiyet olsun.
Katmer tatlısı

                                    Malzemeler

 2 adet baklavalık yufka
2 avuç çekilmiş Antep fıstığı
6 yemek kaşığı şeker
Tereyağı
Kaymak

 Kaç kişilik katmer tatlısı yapmak istiyorsanız ona göre yufka sayısını ve iç malzeme miktarını artırabilirsiniz. Yufkanızı alın, tam ortasına tereyağı güzelce sürün ve üzerine fıstığınızı serpin. Sonra şekeri eşit miktarda serpiştirip üzerine parça parça sade kaymak koyun. Önce dikdörtgen en son kare olacak biçimde katlayın. Yağsız teflon tavaya tereyağı sürün. Kısık ateşte tatlı katmerinizi nar gibi kızarana kadar arkalı önlü çevirerek pişirin. Pişirdiğiniz katmerin üzerine fıstık ve kaymak koyarak sıcak bir şekilde servis yapın. Çayın yanında oldukça keyifle yenilen katmeri yapmadan önce çayınızı ocağa koymayı unutmayın.
Katmer tatlısı Malzemeler 2 adet baklavalık yufka 2 avuç çekilmiş Antep fıstığı 6 yemek kaşığı şeker Tereyağı Kaymak Kaç kişilik katmer tatlısı yapmak istiyorsanız ona göre yufka sayısını ve iç malzeme miktarını artırabilirsiniz. Yufkanızı alın, tam ortasına tereyağı güzelce sürün ve üzerine fıstığınızı serpin. Sonra şekeri eşit miktarda serpiştirip üzerine parça parça sade kaymak koyun. Önce dikdörtgen en son kare olacak biçimde katlayın. Yağsız teflon tavaya tereyağı sürün. Kısık ateşte tatlı katmerinizi nar gibi kızarana kadar arkalı önlü çevirerek pişirin. Pişirdiğiniz katmerin üzerine fıstık ve kaymak koyarak sıcak bir şekilde servis yapın. Çayın yanında oldukça keyifle yenilen katmeri yapmadan önce çayınızı ocağa koymayı unutmayın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >