Boyun ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri

Boyun ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri
Boyun ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri

Boyun ağrısı, boyun omurgası, kaslar, tendonla, sinirler ve kan damarlarından oluşan boyunda meydana gelen ağrı ve rahatsızlıktır. Boyun ağrısı, romatizmadan fıtığa pek çok sebepten kaynaklanabilir.

Boyun ağrısı neden olur. Boyun ağrılarına bitkisel ve doğal çözümler nelerdir

Boyun ağrısı nedenleri

Boyun ağrısına birçok durum sebep olabilir. Yanlış uyku pozisyonu, ani değişen tansiyon, bilinçsiz vücut hareketleri, uzun süreli yanlış oturma şekli ve kas gerilimi gibi faktörler boyun ağrısına ortam hazırlar. Boyun bölgesinde oluşan sert ve keskin ağrılar vücudun kas sistemini olumsuz etkiler. Aynı zamanda sersemlik, baş ağrıları ve yeme zorluklarını da beraberinde getirir.

Boyun fıtığı nasıl anlaşılır

Şiddetli boyun ağrıları ile anlaşılan boyun fıtığı, disklerin sinirlere baskı yapması sonucu, tek kola yayılan ağrı ve uyuşma ile de teşhis edilebilir. Boyun fıtığında kesin tanı, MR görüntülemesinin ardından konulabilir.

Boyun ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler

- Zeytin, nane, lavanta, fesleğen ve servi yağlarından hazırlanan karışım boyna masaj yaparak sürülür. Ardından masaj yapılan bölgeye, ütü ile ısıtılan temiz bir havlu koyulabilir.

- Uzakdoğu'da sıklıkla kullanılan akupunktur da boyun ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerden biridir. Vücudun belli sinir noktalarına batırılan akupunktur iğnelerinin kan ve lenf dolaşımını iyileştirme özelliği vardır.

- Boyun bölgesinde ağrıyan noktayı tespit ettikten sonra buz şoku uygulanması bir diğer etkili yöntemdir. Buz küplerinin, temiz bir havluya sarılarak ağrıyan bölgede 5 dakika bekletilmesi yeterli olacaktır.

- Sülfat ve magnezyum bakımından zengin olan epsom tuzu boyun ağrılarına iyi gelen diğer bir doğal yöntemdir. 2 bardak epsom tuzunu bir kase ılık suyun içinde bekletin. Ardından ağrıyan boyun kısmına masaj yaparak uygulayın.

Boyun ağrısına iyi gelen fizik tedavi yöntemleri

Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi kapsamında, boyun fıtığı ile mücadelede basit egzersizler uygulanır. Günde birkaç kez tekrarlanan basit egzersizler ile cerrahi müdahale gerektirmeden, boyun fıtığı ile mücadeleyi kolaylaştırır. Sürekli bilgisayar başında çalışanlar, kontrolsüz spor yapanlar, boyunlarını kütletenler ve desteksiz ağır yük kaldıranlarda sıklıkla görülen boyun fıtığından gün içerisinde yapılacak basit hareketlerle ile kurtulmak mümkün.

1) İzotermik boyun egzersizleri

- Öne ve geriye doğru germe

Yumuşak ve yavaş hareketlerle baş öne ve arkaya doğru eğilir. Baş öne eğildikten sonra 1-2 saniye beklenir ve başlangıç pozisyonuna geri dönülür. Başlangıç pozisyonundan sonra bu defa baş arkaya doğru eğilir ve 1-2 saniye beklenir. Hareketler arasında zaman olmasına ve her hareketin 1-2 saniye dinlenme payıyla yapılmasına dikkat edilmelidir. Hareket uygulanırken zorlanma yaşanıyorsa bırakılır ya da yarım eğme şeklinde uygulamaya çalışılır.

- Sağa ve sola doğru germe

Baş yavaş ve yumuşak hareketlerle önce sağ daha sonra sol tarafa doğru eğilir. Her harekette yaklaşık 1-2 saniye beklenir. Hareket araları yaklaşık 5 saniyedir. Baş dönmesi yaşanması durumunda hareketlere devam edilmemelidir. Boyun bölgesinde özel rahatsızlıklar varsa ya da tansiyon gibi risk grubu hastalıklarından biri mevcutsa egzersiz uygulanmadan önce fizyoterapistlere danışılır.

- Üst trape kasını germe

Diğer boyun egzersizlerine göre daha yavaş ve bekleme süresi daha fazla olan harekettir. Baş üzerinden germe yapılırken baş, el yardımıyla da sağa ve sola doğru yatırılabilir. İlgili bölgenin gerildiği hissedildiğinde aynı hareket diğer taraf içinde tekrarlanır.

- Sağa ve sola itme

Baş sabit ve dik tutulur.Sağ el yardımıyla baş sol tarafa doğru itilir ve başın sabit kalması için diğer yönlü ters hareket uygulanır. Aynı hareket sağ taraf içinde uygulanırken başın sabit kalmasına dikkat edilir. Boyun bölgesinin zorlanmamasına ve uygulamanın yumuşak hareketlerle yapılmasına dikkat edilmelidir. Ağrı hissedildiğinde bırakılır ya da bir uzmana danışılır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >