'Çocuk güvenlik kemeri' mi, 'tasma' mı?

İstanbul Florya'da çekilen fotoğrafta çocuk güvenlik kemeri ürünü kullanıldığı görülüyor.
İstanbul Florya'da çekilen fotoğrafta çocuk güvenlik kemeri ürünü kullanıldığı görülüyor.

İstanbul Florya'da bir ebeveynin çocuğuyla kullandığı 'çocuk güvenlik kemeri' adlı ürünün fotoğrafı, sosyal medyada paylaşılmasının ardından aileleri ikiye böldü. Hiperaktif çocuk sahipleri ürünü onaylarken, karşıt görüşteki anne ve babalar 'tasma' benzetmesiyle tepki gösterdi.

-

GZT, ürünün Türkiye pazarındaki satışlarını araştırdı. Ortalama 25 TL'ye satılan ürünü sipariş etmek, arama motoru üzerinden oldukça kolay. Diğer çocuk ürünlerinden ayrı olarak herhangi bir yasal prosedür ya da psikolojik yansımaları için uyarı ise yok.

-

Psikolog Burcu Düzoğlu Polat, GZT için çocuk kemerini inceledi. Polat'ın görüşü özetle, çocukların keşfetme duygusunun yok edilmemesi yönünde. Polat ayrıca Aile Bakanlığı'na da genç anne ve babaları bilinçlendirme çağrısı yaptı.

Son dönemlerde Çin'de ve ardından Avrupa'da uygulanmaya başlayan ve ebeveynlerin sıklıkla tercih ettiği çocuk güvenlik kemerleri, Türkiye'de de anne ve babaların yöneldiği bir ürün olma yolunda. Bir tarafı çocuğun bileğinde, diğer ucu ise ebeveynde bulunan bir kemerden oluşan ürün, aradaki lastik yardımıyla iki kişiden birinin kaybolmamasının güvenliğini sağlamak üzerine kurulu bir mantık ile kullanılıyor.

Çocuk güvenlik kemeri, 'tasma' olarak da tanımlanarak; eleştirilere sahne olabiliyor.

Star Gazetesi Köşe Yazarı Ömer Ekinci, İstanbul Florya'da çocuk güvenlik kemeri kullanan bir aile ile karşılaştı ve kaydettiği görüntüyü sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Söz konusu paylaşım, çok sayıda yorum alırken; tartışmalarda ebeveynleri ikiye bölen bir tablonun varlığı dikkati çekti. Bazı anne ve babalar 'hiperaktif' çocukların ancak böyle bir ürün ile zapt edilebileceğini savunuyor.

  • Hiperaktif nedir?
  • Çocuklarda plansızlık ve aşırı hareketlilik durumlarıyla açığa çıkan, dürtüsel bir bozukluktur. Hiperaktif çocuklar, rahatsız edici davranışları kasten yapmazlar. Ancak dürtülerin kontrolü hem çocuk hem de ailesi için güçtür.

Türkiye'de çocuk güvenlik kemeri almak mümkün mü?

Tartışmaların ardından GZT Haber Merkezi'nde 'Türkiye'de çocuk güvenlik kemeri satılıyor mu, fiyat aralığı ne kadar, varsa almak mümkün mü?' gibi sorulara yanıt aradık.

Arama motorları üzerinden basit bir 'çocuk güvenlik kemeri' aramasıyla birçok alışveriş platformunda satışta bulunduğu görülüyor.

Kısa bir Google araması sonucu piyasanın bilinen markalarının satışta bulunan ürünlerine ulaşmak oldukça kolay.
Kısa bir Google araması sonucu piyasanın bilinen markalarının satışta bulunan ürünlerine ulaşmak oldukça kolay.

1 yaş ve üzeri çocuklar için olduğu belirtilen ve 20-30 TL aralığında etiket fiyatı bulunan çocuk güvenlik kemeri, satıcılara göre 'çocukların güvenliği için' satılıyor. Özellikleri arasında 'çocuğun sokakta ebeveynin yanından ayrılmasını engelleyeceği ve kaybolma tehlikesini önleyeceği' belirtiliyor.

Satın alan aileler ürünü savunuyor

Satış sitelerinde yer alan 'tasma' eleştirilerine ürünü satın alan anne ve babalardan savunma geliyor.

Hareketli çocuklara sahip olan anne ve babalar, ürünü aldıktan sonra büyük fayda gördüklerini sıklıkla dile getiriyor. 'Kızıma yetişemiyordum ama alınca işime yaradı' benzeri onlarca yorum var. Bazı ebeveynler ise toplumsal baskıdan şikayetçi: "Ürün güvenlik açısından iyi görünüyor. Ama tepkilerden korktuğum için almaya çekiniyorum. Ne olursa olsun çocuğun düşmesinin engellemesi, toplumsal baskıdan önemli."

Uzmanlar GZT için ürünü inceledi

GZT, Türkiye'nin yeni tartışma maddesi olan çocuk güvenlik kemerlerini Psikolog Burcu Düzoğlu Polat ile masaya yatırdı. Polat'ın görüşü özetle, çocukların keşfetme duygusunun yok edilmemesi yönünde.

Bebeklik döneminden çıkan çocuklarda kimlik bilinci oluşmaya başladığını ve bu dönemde keşfetme dürtülerinin kontrol edilmeyeceğini ifade eden Polat, "Çocuk ebeveyn elinden tutmak istemez, söylenenlere hemen itaat etmez, kontrolsüzce gezmek ister.Bu normal gelişim sürecinin bir parçası ve çocuğu eğitmek zorunda olan kişi çocuğun ebeveynleri" diye belirtiyor.

Psikolog Burcu Düzoğlu Polat, GZT için çocuk güvenlik kemerlerinin psikolojik boyutunu değerlendirdi.
Psikolog Burcu Düzoğlu Polat, GZT için çocuk güvenlik kemerlerinin psikolojik boyutunu değerlendirdi.

"Sosyal medyada gördüğümüz fotoğrafı onaylamıyorum"

Çocuğun bir güvenlik bilekliğiyle ebeveyne bağlı şekilde dolaştırılmasının psikologlar tarafından tasvip edilmeyeceğinin altını çizen Polat, "Ailelerin gelişim süreçlerini bilerek güvenlik önlemlerini almaları ve bu sürecin geçici olduğunu bilmeleri,sabırla eğitim süreci işletmeleri gerekir" çağrısı yapıyor.

Şimdi gözler Aile Bakanlığı'nda

Türkiye'de çocuk güvenlik kemeri satışları için herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Ürünü satışa çıkarmak isteyen firmalar, çocuk ürünlerindeki prosedürlerden geçerek kolaylıkla piyasaya sürebiliyor.

Alıcılara öncesinde verilebilecek herhangi bir psikoloji temelli uyarı da yok.

Burada çocukların keşfetme duygusuna ilişkin doğal sürece alışveriş öncesi işaret edilmesi için bir mekanizma kurulabilir

Bu kapsamda Psikolog Burcu Düzoğlu Polat da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na işaret ediyor:

"Bu konuda bakanlığa çok büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü ifade etmeliyim. Ailelerimizin bilinçlenmesi adına, sosyal medyadaki bu tarz paylaşımların yoğunluğuna yönelik hızlı refleksler geliştirmeli, anında uyarıcı paylaşımlar ve yayınlarla aileleri, özellikle genç ebeveynleri bilinçlendirme yoluna gitmeliler."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >