Everest Dağı'nda tırmanan dağcının gizemli ölümü

Everest Dağı'nda yaşamını yitiren Alman kadının cesedi.
Everest Dağı'nda yaşamını yitiren Alman kadının cesedi.

Dünyanın en yüksek dağı Everest'te yaşamını yitiren 10 dağcının hikayesi sizi de derinden etkileyecek.

İddialara göre Everest Dağı'nda iki yüz elliden fazla dağcının cesedi bulunuyor. Zorlu hava şartlarıyla dağcılara zor anlar yaşatan Everest'te yaşamını yitirenlerin bazılarının ise ölümleri büyük bir sır. İşte, Everest Dağı'nda yaşamını yitiren 10 kişinin hikayesi;

Tsewang Paljor

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hintli dağcı Tsewang Paljor, 1996 yılında Everest Dağı'na bir tırmanış gerçekleştirmeye başladı. Botları nedeniyle "Yeşil Botlar" lakabı verilen sporcu 11 Mayıs 1996'da yakalandığı kar fırtınasında yaşamını yitirdi. 1996'dan 2014 yılına kadar ceset aynı yerde kaldı. Paljor’un yeşil botları diğer tırmanışçılara yön konusunda yardımcı oluyordu. Bu nedenle ceset gömülmedi. Soğuğun etkisiyle bozulmadan kalan ceset 2014 yılında ortadan kayboldu. 2017'de birkaç dağcı söz konusu cesedi 8500 metre yükseklikte buldu. Tsewang Paljor'ın ailesi cesedin bulunduğu noktaya gömülmesini talep etti. “Green Boots” yani “Yeşil Botlar” Everest’in en meşhur vakasıdır.
Tsewang Paljor Hintli dağcı Tsewang Paljor, 1996 yılında Everest Dağı'na bir tırmanış gerçekleştirmeye başladı. Botları nedeniyle "Yeşil Botlar" lakabı verilen sporcu 11 Mayıs 1996'da yakalandığı kar fırtınasında yaşamını yitirdi. 1996'dan 2014 yılına kadar ceset aynı yerde kaldı. Paljor’un yeşil botları diğer tırmanışçılara yön konusunda yardımcı oluyordu. Bu nedenle ceset gömülmedi. Soğuğun etkisiyle bozulmadan kalan ceset 2014 yılında ortadan kayboldu. 2017'de birkaç dağcı söz konusu cesedi 8500 metre yükseklikte buldu. Tsewang Paljor'ın ailesi cesedin bulunduğu noktaya gömülmesini talep etti. “Green Boots” yani “Yeşil Botlar” Everest’in en meşhur vakasıdır.
George Mallory

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Everest Dağı'nda çok fazla ceset bulunuyor. Dağa tırmanan sporcular karşılaştıkları cesetleri iklim şartları nedeniyle şehir merkezine götüremiyor. Birçok dağcı karşılaştığı cenazeleri gömmeyi bile göze alamıyor. İngiliz dağcı George Mallory 1924 yılında Everest'e tırmanmaya başladı. Bu tarihten sonra Mallory'den ailesi ve yakınları haber alamadı. Mallory'nin cesedine 75 yıl sonra yani 1999 yılında ulaşıldı. İngiliz dağcının zirveye çıkıp çıkmadığı bilinmiyor. Şayet Mallory zirveye ulaştıysa Everest Dağı'nın zirvesine çıkan ilk insan olmuş durumda… Yapılan incelemeler Mallory'nin kafa travması nedeniyle yaşamını yitirdiğini ortaya koydu.
George Mallory Everest Dağı'nda çok fazla ceset bulunuyor. Dağa tırmanan sporcular karşılaştıkları cesetleri iklim şartları nedeniyle şehir merkezine götüremiyor. Birçok dağcı karşılaştığı cenazeleri gömmeyi bile göze alamıyor. İngiliz dağcı George Mallory 1924 yılında Everest'e tırmanmaya başladı. Bu tarihten sonra Mallory'den ailesi ve yakınları haber alamadı. Mallory'nin cesedine 75 yıl sonra yani 1999 yılında ulaşıldı. İngiliz dağcının zirveye çıkıp çıkmadığı bilinmiyor. Şayet Mallory zirveye ulaştıysa Everest Dağı'nın zirvesine çıkan ilk insan olmuş durumda… Yapılan incelemeler Mallory'nin kafa travması nedeniyle yaşamını yitirdiğini ortaya koydu.
Rob Hall

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Everest Dağı'nda ölenler gerilerinde büyük acılar bıraktı... Bunlardan biri de Yeni Zelandalı dağcı Rob Hall... Rob Hall'un liderlik yaptığı sekiz kişilik grup 1996 yılında Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. 11 Mayıs 1996 saat 16.00 civarında çok şiddetli bir fırtına çıktı. Hall'ın ekip arkadaşları yaşamlarını yitirdi. Bir gece boyunca hayatta kalmaya çalışan Hall, 12 Mayıs'ta uydu telefonu sayesinde hamile olan eşine ulaştı. Hall'ın son sözleri, "Seni seviyorum. İyi uyu tatlım. Lütfen çok fazla endişelenme" oldu. Görüşme aniden durdu. Hall'ın bu esnada yaşamını yitirdiği düşünülüyor.
Rob Hall Everest Dağı'nda ölenler gerilerinde büyük acılar bıraktı... Bunlardan biri de Yeni Zelandalı dağcı Rob Hall... Rob Hall'un liderlik yaptığı sekiz kişilik grup 1996 yılında Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. 11 Mayıs 1996 saat 16.00 civarında çok şiddetli bir fırtına çıktı. Hall'ın ekip arkadaşları yaşamlarını yitirdi. Bir gece boyunca hayatta kalmaya çalışan Hall, 12 Mayıs'ta uydu telefonu sayesinde hamile olan eşine ulaştı. Hall'ın son sözleri, "Seni seviyorum. İyi uyu tatlım. Lütfen çok fazla endişelenme" oldu. Görüşme aniden durdu. Hall'ın bu esnada yaşamını yitirdiği düşünülüyor.
Hannelore Schmatz

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    2 Ekim 1979'da Alman kadın dağcı Hannelore Schmat, eşi ve diğer ekip arkadaşlarıyla Everest Dağı'nın zirvesine ulaştı. Zirve dönüşü ise son derece zordu. Ekiptekiler soğuktan donarak ölmeye başladı. 39 yaşındaki Hannelore Schmatz çok üşüyordu ve yere oturup sırt çantasına yaslandı. Genç kadın bu şekilde donarak can verdi. 1984 yılında Nepalli bir polis memuru kadının cesedini fark etti ve onu taşımaya karar verdi. Polisin bu girişimi canına mal oldu. Yıllar içinde kadının cesedi fırtınaların etkisiyle yer değiştirdi.
Hannelore Schmatz 2 Ekim 1979'da Alman kadın dağcı Hannelore Schmat, eşi ve diğer ekip arkadaşlarıyla Everest Dağı'nın zirvesine ulaştı. Zirve dönüşü ise son derece zordu. Ekiptekiler soğuktan donarak ölmeye başladı. 39 yaşındaki Hannelore Schmatz çok üşüyordu ve yere oturup sırt çantasına yaslandı. Genç kadın bu şekilde donarak can verdi. 1984 yılında Nepalli bir polis memuru kadının cesedini fark etti ve onu taşımaya karar verdi. Polisin bu girişimi canına mal oldu. Yıllar içinde kadının cesedi fırtınaların etkisiyle yer değiştirdi.
David Sharp

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İngiliz dağcı 2006 yılının mayıs ayında Everest Dağı'na tırmandı. 15 Mayıs'ta zirveye ulaştığı tahmin edilen Sharp dönüşte Yeşil Botlar Mağarası'nda soluklandı. 34 yaşındaki dağcı yere oturdu ve bacaklarını göğsüne yasladı. Sharp'ı bu şekilde gören kırktan fazla dağcı ona yardım etmedi. Genç adam bu şekilde can verdi.
David Sharp İngiliz dağcı 2006 yılının mayıs ayında Everest Dağı'na tırmandı. 15 Mayıs'ta zirveye ulaştığı tahmin edilen Sharp dönüşte Yeşil Botlar Mağarası'nda soluklandı. 34 yaşındaki dağcı yere oturdu ve bacaklarını göğsüne yasladı. Sharp'ı bu şekilde gören kırktan fazla dağcı ona yardım etmedi. Genç adam bu şekilde can verdi.
Francys ve Sergei Arsentiev

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Amerikalı çift, 1998'in mayıs ayında Everest Dağı'na kamp yapmak için gitti. Francys ve Sergei Arsentiev iki kez zirveye ulaşmak istedi ancak başarılı olamadı. 22 Mayıs'ta zirveye ulaşabilmek için yeni bir girişimde bulundular. Çift amaçlarına ulaştı ve zirveye çıktılar. 23 Mayıs günü zirve inişinde karı-koca fırtınanın da etkisiyle birbirlerini kaybetti. Sergei karşılaştığı bir grup dağcıya karısını görüp görmediklerini sordu. Onlardan olumsuz yanıt alınca büyük bir hüzün yaşadı. Zirveye çıkan ekipten yedek bir oksijen tüpü alan Sergei eşini aramaya başladı. Bu tarihten sonra Sergei'den bir daha haber alınamadı.
Ölüme terk ettiler

  
24 Mayıs sabahı Ian Woodall ve Cathy O'Dowd Francys'i fark ettiler. Genç kadın acı içinde yardım istiyordu. Ancak dağcılar onun ölüme yaklaştığını ve genç kadına yardım edemeyeceklerini düşündüler. Bu nedenle ona yardım etmediler. Francys'nin son sözlerinin ise "Beni burada ölüme terk etmeyin" olduğu söyleniyor. 

  
Vicdan azabı çektiler 
  
Francys ile dağda karşılaşan çift yıllar boyu vicdan azabı çekti. 2007 yılında Woodall ve O'Dowd Francys'yi gördükleri yere gittiler ve onu gömdüler.
Francys ve Sergei Arsentiev Amerikalı çift, 1998'in mayıs ayında Everest Dağı'na kamp yapmak için gitti. Francys ve Sergei Arsentiev iki kez zirveye ulaşmak istedi ancak başarılı olamadı. 22 Mayıs'ta zirveye ulaşabilmek için yeni bir girişimde bulundular. Çift amaçlarına ulaştı ve zirveye çıktılar. 23 Mayıs günü zirve inişinde karı-koca fırtınanın da etkisiyle birbirlerini kaybetti. Sergei karşılaştığı bir grup dağcıya karısını görüp görmediklerini sordu. Onlardan olumsuz yanıt alınca büyük bir hüzün yaşadı. Zirveye çıkan ekipten yedek bir oksijen tüpü alan Sergei eşini aramaya başladı. Bu tarihten sonra Sergei'den bir daha haber alınamadı. Ölüme terk ettiler 24 Mayıs sabahı Ian Woodall ve Cathy O'Dowd Francys'i fark ettiler. Genç kadın acı içinde yardım istiyordu. Ancak dağcılar onun ölüme yaklaştığını ve genç kadına yardım edemeyeceklerini düşündüler. Bu nedenle ona yardım etmediler. Francys'nin son sözlerinin ise "Beni burada ölüme terk etmeyin" olduğu söyleniyor. Vicdan azabı çektiler Francys ile dağda karşılaşan çift yıllar boyu vicdan azabı çekti. 2007 yılında Woodall ve O'Dowd Francys'yi gördükleri yere gittiler ve onu gömdüler.
Marty Hoey

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    31 yaşındaki Marty Hoey, 1982'de 16 kişilik ekiple Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. Genç kadın 15 Mayıs'ta 6 feet yükseklikten düştü. Ekip arkadaşları büyük bir üzüntü yaşadı ve zirve tırmanışına ara verdi. Genç kadının cesedi arkadaşları tarafından gömüldü.
Marty Hoey 31 yaşındaki Marty Hoey, 1982'de 16 kişilik ekiple Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. Genç kadın 15 Mayıs'ta 6 feet yükseklikten düştü. Ekip arkadaşları büyük bir üzüntü yaşadı ve zirve tırmanışına ara verdi. Genç kadının cesedi arkadaşları tarafından gömüldü.
Peter Kinloch

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İngiliz dağcı Peter Kinloch dünyanın en zorlu zirvelerine defalarca çıkmayı başaran bir profesyoneldi. Mayıs 2010'da zirveye çıkan Peter Kinloch'ta yüksek rakımlı serebral ödem belirtileri gözlendi. Genç adam zirve inişinde görme yetisini kaybetmeye başladı. Yere oturan adan kımıldayamıyordu. Hava şartlarının sertleşmesi nedeniyle arkadaşları da Peter Kinloch'a yardım edemedi. Peter Kinloch'un arkadaşı bir yıl sonra aynı noktaya gitti. Kinloch'un donmuş haldeki cesediyle karşılaştı.
Peter Kinloch İngiliz dağcı Peter Kinloch dünyanın en zorlu zirvelerine defalarca çıkmayı başaran bir profesyoneldi. Mayıs 2010'da zirveye çıkan Peter Kinloch'ta yüksek rakımlı serebral ödem belirtileri gözlendi. Genç adam zirve inişinde görme yetisini kaybetmeye başladı. Yere oturan adan kımıldayamıyordu. Hava şartlarının sertleşmesi nedeniyle arkadaşları da Peter Kinloch'a yardım edemedi. Peter Kinloch'un arkadaşı bir yıl sonra aynı noktaya gitti. Kinloch'un donmuş haldeki cesediyle karşılaştı.
Karl Gordon Henize

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    17 Ekim 1926'da dünyaya gelen Karl Gordon Henize, astronomi profesörüydü. Henize, 1967'da NASA adına bilim adamı-astronot olarak çalışmaya başladı. Bilimsel çalışmaların dışında Henize tam bir tırmanış sevdalısıydı. 1993 yılının ekim ayında tam 66 yaşındayken Henize, Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. Tırmanış esnasında NASA'nın bir makinasını da deniyordu. Henize, yüksek irtifa nedeniyle beyin ödemi sorunu yaşadı ve yaşamını yitirdi.
Karl Gordon Henize 17 Ekim 1926'da dünyaya gelen Karl Gordon Henize, astronomi profesörüydü. Henize, 1967'da NASA adına bilim adamı-astronot olarak çalışmaya başladı. Bilimsel çalışmaların dışında Henize tam bir tırmanış sevdalısıydı. 1993 yılının ekim ayında tam 66 yaşındayken Henize, Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. Tırmanış esnasında NASA'nın bir makinasını da deniyordu. Henize, yüksek irtifa nedeniyle beyin ödemi sorunu yaşadı ve yaşamını yitirdi.
Yasuko Namba

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    1996 yılında ilkbaharın ilk günlerinde dokuz kişilik bir ekip Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. İklim şartlarının en ağır dönemde dağa tırmanmaya çalışan Yasuko Namba, kar fırtınası nedeniyle öldü. Cesedine yıllar sonra ulaşıldı. Ekipte ki diğer dağcıların da sonu Namba gibi oldu. 
  
(Yararlanılan kaynaklar: toptenz.net ve ranker.com)
Yasuko Namba 1996 yılında ilkbaharın ilk günlerinde dokuz kişilik bir ekip Everest Dağı'na tırmanmaya başladı. İklim şartlarının en ağır dönemde dağa tırmanmaya çalışan Yasuko Namba, kar fırtınası nedeniyle öldü. Cesedine yıllar sonra ulaşıldı. Ekipte ki diğer dağcıların da sonu Namba gibi oldu. (Yararlanılan kaynaklar: toptenz.net ve ranker.com)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >