Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı Fazıl Say gösterisinin bilinmeyen hikayesi

Fazıl Say.
Fazıl Say.

Geçtiğimiz yıl bilindiği üzere Türkiye'de Troya yılı olarak ilan edilmişti. Bu yüzden 2018 yılı sanatseverler için de farklı bir anlam ifade ediyordu. Çanakkale Belediyesi Fazıl Say'dan bu yıl özelinde Truva Destanı'nı anlatan bir beste yazmasını rica etti ve ortaya 10 bölümden oluşan 40 dakikalık Truva Sonatı bestesi çıktı. İşte bu eşsiz eserin hikayesi...

Ünlü besteci Fazıl Say, ilk kez 2018 yılı Ağustos ayında Çanakkale'de 10 bine yakın seyircinin önünde gerçekleştirdiği solo 'Truva Sonatı' performansını tüm dünyaya tanıtmıştı.

Fazıl Say, 'Truva Sonatı' bestesini ilk kez Çanakkale'de gerçekleştirdiği konserle tüm dünyaya tanıttı.
Fazıl Say, 'Truva Sonatı' bestesini ilk kez Çanakkale'de gerçekleştirdiği konserle tüm dünyaya tanıttı.

Truva Sonatı'nın bilinmeyen hikayesi

Geçtiğimiz yıl kültür, sanat ve turizm kapsamında ' Türkiye 2018 Truva Yılı' ilan edilmesinin ardından Çanakkale Belediyesi'nin ricası üzerine 6 ay içerisinde bestelediği eserle, başta Anadolulu ozan Homeros’un üç bin yıllık ölümsüz destanı olmak üzere, diğer kaynaklardan, olayları ve kişileri her seferinde farklı yorumlayan sahne eserlerinden ve filmlerden beslenerek oluşturduğu eserinin tüm dünyaya ulaşmasını sağladı.

Fazıl Say, gösteri öncesi bestesi ve esin kaynağı Truva Destanı hakkında seyirciyle söyleşi yapıyor.
Fazıl Say, gösteri öncesi bestesi ve esin kaynağı Truva Destanı hakkında seyirciyle söyleşi yapıyor.

Fazıl Say, gösteri öncesi seyircilerle bir söyleşi gerçekleştirerek beste hakkında ön bilgi verirken eserinden şöyle bahsediyor:

  • ''Benim görevim, bu mitolojinin kısa bir sunumunu yaptıktan sonra, Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaus’un karısı Helen’i kaçırması sonucunda Akaların, Anadolu’daki Truva kentine saldırmasından başlayıp, şehrin kapısına bırakılan Truva Atı’na uzanan bir özet yapıyorum.''

Fazıl Say'a bu destanda en çok etkilendiği karakter soruluyor. Say'ın cevabı ise,

  • “Benim için hepsi eşit değerde. Güzel Helen, güçlü Aşil, yaralı Menelaos, zalim Agamemnon, dürüst Hektor... Her temanın Helen teması gibi güzel olması beklenemez, çünkü zalimliği anlatan müzik güzel değil zalim olmalıdır. Bu eserde 23 tema var.”

Truva Sonatı bölüm başlıkları

1. Ozan anlatıyor, Homeros

2. Ege rüzgârları

3. Troya kahramanları

4. Sparta

5. Helen, Aşk

6. Troya

7. Aşil

8. Savaş

9. Truva Atı

10. Sonsöz

Fazıl Say'ın Truva Sonatı performansından 'Achilleus' bölümü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Truva Sonatı gösterisinin Ankara prömiyerine katıldı

Fazıl Say, geçtiğimiz günlerde Erdoğan'ı konserine davet etmiş, Erdoğan ise "Program uyarsa gelebilirim." mesajı vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dün akşam konsere katıldı.

Performansı ayakta alkışlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konserin sonunda sahneye çıkarak tebrik ettiği Say'a, Aşık Veysel'in "Kara Toprak" plağını hediye etti. Say, Erdoğan'a katılımı nedeniyle teşekkür etti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >