Bayramda baklava yerine yapabileceğiniz 9 farklı şerbetli tatlı tarifi

Bayramda baklava yerine yapabileceğiniz 9 farklı şerbetli tatlı tarifi
Bayramda baklava yerine yapabileceğiniz 9 farklı şerbetli tatlı tarifi

Sütlüsü, şerbetlisi farketmeksizin söz konusu tatlı olduğunda küçük büyük demeden kendimizden geçtiğimizi itiraf etmemizde hiçbir sıkıntı yok diye düşünüyoruz. Bayrama kavuştuğumuz şu günlerde bayram tatlısı dendiğinde akla ilk gelen ağızda dağılan kıvamıyla genelde şerbetli tatlılar özellikle de baklava oluyor. Lakin bayramla özdeşleşmiş bir lezzet olan baklavadan sıkılanlar, baklava yerine alternatif farklı şerbetli tatlı tarifleri arayanlar pek de haksız sayılmazlar.

Aslında şerbet; Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmış bir saray içeceği. Şerbetin ana malzemesi su ve şeker iken içecek olarak kullanıldığında içerisine damak zevkine göre farklı meyve özleri, çiçek özleri ve baharatlar atılırdı.

Günümüze ulaşmış birçok şerbetli tatlı tarifi de Osmanlı saray mutfağından çıkma desek yanılmış olmayız.

Bizler de gerek geçmişten günümüze gelen, gerek yepyeni lezzetlere yer verdiğimiz bu yazımızda sizler için birbirinden nefis ve pratik şerbetli tatlı tariflerimizi derledik. Dilber dudağından, kalburabastıya en sevilen şerbetli tatlı tariflerimizle bu bayram sofralarınızda lezzet tufanı estirmeye talibiz.

Şekerpare nasıl yapılır?

Bu bayram baklavanın pabucunu biraz olsun dama atacağımız için üzgünüz lakin şekerparenin hakkını bu defa bayram sofralarında baş köşeye koyarak verelim. Şekerpare; ağızda dağılan kıvamıyla ve eşsiz lezzetiyle gönüllerimizi fethederken pratik yapımıyla da ilk tercihiniz olabilir.

Şekerpare
Şekerpare

Baklavayı unutturan lezzet; şekerpare tarifi

Kadayıf yapılışı

Şerbetli tatlılar, sütlü tatlılara göre genellikle yapımı meşşakkatli olan lezzetlerdir. Ama söz konusu kadayıf olduğunda bu durum tam tersine dönüyor. Kadayıf pratik yapımı, tel tel ayrılan kıvamıyla diğer şerbetli tatlılara göre hem çok daha hafif hemde çok daha fazla tercih edilen bir lezzet. Gelin, birlikte bu tarifimizde fındık ile kadayıfı buluşturup küçük bir lezzet şöleni yaratalım.

Kadayıf
Kadayıf

Kalburabastı nasıl yapılır?

Kalburüstü bir lezzet olan kalburabastı her zaman şerbetli tatlılar arasında en sevilen lezzetlerden biri olmuştur. Hemen hemen tüm yörelerimizde yapılan lakin Sivas yöresine ait olan bu eşsiz lezzetin sırrı; kıvamını tutturmakta gizli. Bu sırrı çözümlediğimiz tarifimizi birebir uygulayarak hayatınızda yediğiniz ve muhtemel yiyebileceğiniz en iyi kalburabastıyı yemeye hazır olun.

Kalburabastı
Kalburabastı

Kayısılar tezgaha, tatlılar fırına; kayısılı ve fıstıklı kalburabastı tarifi

Kaymaklı ekmek tatlısı tarifi

Şerbetli tatlılar beni hiç baymıyor aksine her lokmamda doya doya şerbetin tadına varmak istiyorum diyenler, doğru adreste. Afyon mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan kaymaklı ekmek tatlısı meşşakkatli yapımının hakkını daha ilk çatalınızda vermeye kararlı.

Kaymaklı ekmek tatlısı
Kaymaklı ekmek tatlısı

Afyon'dan gelen şerbet seli; kaymaklı ekmek tatlısı tarifi

Revani nasıl yapılır?

Şerbetli tatlılar söz konusu olduğunda ne zaman geçmişe gitsek yolumuzun mutlaka Osmanlı saray mutfağına düşmesi pek de tesadüfi bir durum değil. Saray aşçılarının Erivan zaferi sebebiyle ‘revani’ adını verdikleri bu eşsiz lezzet bilinen tüm şerbetli tatlıların aksine hafif kıvamıyla kendine çoktan apayrı bir yer bulmuş durumda.

Revani
Revani

Puf puf kıvamıyla;revani tarifi

Şambalı yapılışı

Bu defa kendi kültürümüzden uzaklara, Şam’a doğru yolculuğa çıkıyoruz ve bir defa yediğimiz takdirde bir daha unutmamız pek de mümkün olmayan şambalı tatlısına merhaba diyoruz. Şambalı, çocukluğumuza ait en güzel lezzetlerden biri. Oyunlar oynarken seyyar arabasıyla gelip şambalı tatlısı satan amcalar ve tüm anılarımız bu bayram şefin seçimi olan bu tarifimizle gözünüzde canlanacak.

Şambalı
Şambalı

En sevilen sokak lezzeti; şambalı tatlısı

Dilber dudağı nasıl yapılır?

Kat kat olması sebebiyle lezzetini katlayan, tadına doyum olmayan dilber dudağı önerilerimizin başka bir yıldızı. Yapımı baklava kadar zorlayıcı olmayan lakin lezzeti yer yer baklavayı dahi gölgede bırakan, şefin seçimi olan bu tarifimizle sizler de ev ahalisinin gözünde bu bayramın yıldızı olabilirsiniz.

Dilber dudağı
Dilber dudağı

Kat kat katlanan lezzet; dilber dudağı tarifi

Sac arası tarifi

Konya mutfağı dendiğinde aklınıza etli ekmek mi geliyor? Yoksa sac arası mı? Ya da daha önce sac arasını duydunuz mu? Siz tüm bu soruları kendi içinizde cevaplarken biz Lokma olarak bu bayram sizi kaymağın tadına varabileceğiniz, yöresel bir lezzet olan sac arasını mutlaka deneyimlemeye davet ediyoruz.

Sac arası
Sac arası

Kaymağın tadına doyuyoruz; sac arası tarifi

Bülbül yuvası yapılışı

Bayramlarda yapılması evla olan son şerbetli tatlı önerimiz; yine Osmanlı mutfağına ait kuş yuvasına benzeyen şekliyle ve enfes lezzetiyle bayrama damgasını vurması muhtemel bülbül yuvası. Mutfaklarımıza girip bu bayram birer tatlı ustasına dönüşmeye tüm Lokma okurlarıyla birlikte bizler de kararlıyız.

Bülbül yuvası
Bülbül yuvası

Kalbinize kuşlar konduracak o lezzet; bülbül yuvası tarifi