Ege mutfağına ait birbirinden nefis 10 meze tarifi

Ege mutfağına ait birbirinden nefis mezeler
Ege mutfağına ait birbirinden nefis mezeler

Sizleri birbirinden lezzetli meze tariflerimizle kendi mutfaklarınızdan Ege’nin serin sularına, tertemiz havasına, mis kokulu begonvillerine doğru bir yolculuğa çıkarıp ana yemeklerin yanına eşlik edecek gerçek bir lezzet şöleni oluşturmaya davet ediyoruz. Bu davete ne dersiniz?

Bu yazıyı yazmaya başladığımız ilk andan itibaren kulaklarımızda şöyle bir Sezen Aksu şarkısıyla Ege mutfağına olan sevdamızın yansımaları yankılanmaya başladı ‘bir elimde defne, bir elimde sevdan; kalbim Ege’de kaldı’. Ege mutfağının her lezzetinin adı damağımızda kalsa da, nefis ana yemeklere eşlik eden mezelerinin yeri bir başka.

Nasıl ki kebap dendiği vakit akla ilk gelen Güneydoğu Anadolu mutfağı ise, sahne mezenin ise oyuncu her daim Ege mutfağıdır. Bu mutfağın yazılı olmayan kurallarından sadece biri. :P Ege mutfağının zeytinyağlıları gönlümüzde apayrı bir yere taht kurmuş olsa da mezelerin hükümdarlığı bir başka.

Haydari

Haydari.
Haydari.

Ege mutfağı denildiği vakit akla gelen en kült mezelerden biri şüphesiz ki haydari. Yoğurtlu mezelerin favorisi, olağanüstü kıvamıyla Lokma’nın sevgilisi olan bu tarife ilk sıradan yer vermemiz bizim için bir şeref. En sevilen et yemeklerinin yanına oldukça yakıştırdığımız haydari sofraların baş tacı olmaya epey kararlı.

İç baklalı fava

Söz konusu fava ise akan sular durur diyenlerdenseniz sizlere selam olsun. Lakin bizim iç baklalı fava tarifimiz bilinenin epey dışında ve yenilikçi. Bizim tek kelimeyle bir lezzet şöleni olarak adlandırdığımız bu tarifimiz tahin ve iç bakla flörtünden ortaya çıkan bir sevda…

Dereotlu çerkez tavuğu

Dereotu sevdalıları buradaysa biz söze hemen giriş yapalım. Çerkez tavuğunun her haline sevdalı olduğumuzdan tüm versiyonlarını epey seviyor olsak da Lokma olarak farkımızı yine ortaya koyalım istedik ve dereotlu çerkez tavuğu tarifimizle tüm çerkez tavuğu severlerin gönüllerini fethetmeye geldik.

Deniz börülcesi

‘Bahçelerde börülceeee, bahçelerde börülceeee oynar gelin görümcee.’ Her ne kadar bu türküde geçen söz konusu börülce deniz börülcesi olmasa da kendimiz tutamadık. :D

Bol proteinli, şifa deposu bir mezeyi sofralarınıza getirmek istediğiniz vakit deniz börülcesinden daha iyi bir seçenek bilenler bir adım öne çıksın ve bize yazsın…

Şakşuka

Şakşuka meze midir? Yemek midir? Bu tartışmada pek taraf tutmak istemesek de bizler de şakşukanın meze olduğunu düşünenlerdeniz. En sevdiğimiz sebzelerin bir araya gelerek voltranı oluşturduğu bu lezzet patlamasından nasibini en güzel ve en özel sofralar alsın istediğimizden sizi şöyle tarifimize alalım.

Kırmızı biberli tarator

Bugs bunny kadar havuç seven herkes bu başlığı görür görmez mutlu olduysa biz yüksek müsaadenizle bu enfes Ege mezesini övmeye geçelim. Renkli görüntüsüyle iştah kabartan, köz biberin tadıyla lezzetine lezzet katan bu meze bizim için hem Ege mutfağının hem Lokma mutfağının favorisi.

Sarımsaklı enginar ezmesi

Biraz da Ege’nin gizli kalmış lezzetlerinden söz etmeye var mısınız? Örneğin; sarımsaklı enginar ezmesi gibi. Enginar dolmasını her ne kadar çok sevsek de enginar ezmesi ile tanıştıktan sonra işler pek de öyle kalmadı ve enginar ezmesi ‘ben buradayım’ diyen lezzetiyle rakiplere fark atmayı başardı.

Fındıklı pancar ezmesi

Pancarın sadece turşusunu bilenler ve sevenler bir adım öne çıksın. Sizlere özel fındıklı pancar ezmesi tarifimizle Ege mutfağının altın değerinde mezelerine bir yenisi eklendi. Pancarın aklımızı başından alan lezzeti ve görsel şölen yaratmaya yeten rengiyle hem gözümüzü hem damaklarımızı şenlendirme vakti!

Bal kabaklı mücver

Nasıl yani Lokmacım mücver meze mi? diyen biri çıktıysa bu bizi üzer. Sofralarımızı bir meze çeşidi olarak süsleyen Ege mutfağından çıkma bu enfes lezzeti kış sürümü olarak bal kabağı ile buluşturduk ve ortaya çıkan lezzet bombardımanından epey gurur duyduk.

Kısır

Liste sonunda sizi epey şaşırtarak ve iştahlandırarak kapanışı yapmak huydur bizde :) Nasıl yani kısır Ege mutfağına mı ait? sorusuna hemen cevap verelim; EVEEEET. Kısırın hasını ve en lezzetlisini kısırı bir meze olarak tüketen Egelilerin yaptığını canı gönülden söyleyebiliriz. Şimdiden diğer bölgelerimizden özür dileyerek :P