Osmanlı'dan iç ısıtan bir Ramazan geleneği: 'baklava alayı' ve Lokma'dan 5 baklava tarifi

Baklava taşıyan yeniçeriler
Baklava taşıyan yeniçeriler

Türk mutfağı dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerden olan baklava, Osmanlı'da Ramazan aylarında ilginç bir geleneğin başrolü konumundaydı. Peki nedir bu baklava alayı? Gelin geçmişe küçük bir yolculuk yapalım ve bu sorunun cevabını hep beraber öğrenelim.

İÇİNDEKİLER

Baklava alayı nasıl başladı?

Kanuni Sultan Süleyman devrinde hakimiyetin bir sembolü olarak yeniçerilere dağıtılmaya başlanan baklava, yeniçeri ocağının kaldırılması ile ne yazık ki son buluyor. Yapıldığı dönemlerde Ramazan ayının olmazsa olmaz geleneklerinden olan baklava alayına halk da çok kıymet verirdi.

Tören nasıl gerçekleşiyor?

Ramazan ayının on beşinci günü geldiğinde padişah, saray eşrafı ile birlikte Hırka-i Şerif ziyareti yapar ve ardından saray mutfağında da her on yeniçeri başına bir tepsi baklava hazırlanırdı. Hazırlanan baklava tepsilerinin ilki padişaha sunulurdu.

Ardından diğer baklava tepsileri bohça gibi bir şeye sarılır ve iki yeniçeri arasında bir sopa ile kışlalara taşınırdı.

Baklava alayının devlet ve halk için önemi

Baklava ilginçtir ki Osmanlı padişahlarının siyasal meşruiyetlerinin pekiştirilmesine katkıda bulunmuş. Hem devlet için hem de halkın kültürel belleği için sanıldığından çok daha önemli bir tatlı olduğunu da hatırlatalım ve Lokma'nın baklava tariflerine geçelim.

Havuç dilim baklava

Lokmacığınızdan baklavalık yufkadan kurtarıcı bir havuç dilim baklava tarifi geldi! Arasına dondurma koyarak servis edebileceğiniz havuç dilim baklava tarifimizi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Büzme baklava

"Lokmacım ben hazır yufkadan baklava yapmam!" diyenlere özel hamuru da bizden büzme baklava tarifi! Baklava hamuru nasıl açılır? sorusunun cevabı bu tarifte!

Cevizli ev baklavası

Kat kat çıtır çıtır hamuruyla Lokmacığınızdan cevizli ev baklavası tarifi geldi! Hem iftar hem de bayram sofralarında kendini konuşturacak tarifimizin linkine göz atmayı unutmayın!

Hazır baklava yufkasından irmikli baklava

Uzun uzun baklava hamuru yoğurup açmak istemeyenlere özel Lokmacığınızdan hazır baklava yufkasından harika bir tarif! İrmikli baklava nasıl yapılır? Tarif bizden yapması sizden!

Kuş gözü baklavası

Son olarak favorilerimizden olan kuş gözü baklavası tarifi! Hamurunu ister verdiğimiz tarifle kendiniz açın isterseniz de hazır baklava yufkası kullanın. Deneyeceklere afiyet olsun.Osm