Perde pilavı nedir? Perde pilavı nasıl yapılır?

​Perde pilavı nasıl yapılır?
​Perde pilavı nasıl yapılır?

Siirt'in gururu perde pilavı nasıl yapılır? Perde pilavı yapmanın püf noktaları nelerdir? Perde pilavı adı nereden gelir? Tüm bu soruların cevapları için Lokmacığınız sizleri bekliyor. Tüm pilav çeşitlerini gölgede bırakan, yapımı epey emek istese de tüm bu zahmete değen, yöresel yemek tarifleri arasında belki de en sevilenlerden biri olan perde pilavına dair her şey bu yazımızda sizleri bekliyor!

İÇİNDEKİLER

Perde pilavı nedir?

Masterchef'te yapılarak arama motorlarında en sık arananlar arasına girmeyi başaran perde pilavı Siirt yöresine ait, yapımı epey zahmetli ancak tadı da bir o kadar lezzetli yöresel yemek tariflerimizden yalnızca biri. Orijinalinde fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilerek, dışı kendine özgü bir hamurla kaplanarak pişirilen perde pilavı önceleri kor alevlerin üzerinde pişirilirken günümüz koşullarında fırınlara girmiş ve fırınlarda pişirilmeye başlanmıştır. Görüntüsünden ve lezzetinden dolayı diğer pilav çeşitlerine oranla çok daha fazla ilgi gören perde pilavının ilk ortaya çıktığı coğrafya ise Orta Asya olarak bilinir. Perde pilavı günümüzde ve ülkemiz sınırları içinde Siirt ile eşleşmiş olsa da Kerkük'te Kerkük pilavı adıyla da bilinir.

Perde pilavı adı nereden gelir?

Birçok yöresel yemek tarifine atfedilmiş farklı hikayelerin varlığından haberi olmayan var mı? Pek sanmıyoruz.

Perde pilavının hikayesini gelin bir de bizden dinleyin. Pilavın içerisinde bulunan baharatlar, bademler ve dışında bulunan kızarmış hamur ayrı ayrı anlam taşır. Bir rivayete göre kayınvalide yeni geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken 'kızım bu ev artık seninde evin. Bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi ailene dahi olsa belli etmemelisin” demek istermiş.

Böylelikle kayınvalide perde pilavının dışındaki yufkasını gelinin manevi bağlılığıyla bağdaştırır. İç harcındaki pirinç taneleri ise bolluk ve bereketi simgeler. Pilavın içinde kullanılan bademler erkek torun isteğini, dolmalık fıstıklar kız torun isteğini, kuş üzümü sağlığı, baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil eder.

Perde pilavı nasıl yapılır?

Perde pilavı nasıl yapılır? Sorusunun en lezzetli ve en doğru ölçülerle hazırlanmış cevabı için sizleri şöyle alalım... Klasiğinden, tavuklusuna birden fazla perde pilavı tarifi Lokma'da sizleri bekliyor!

Klasikten şaşmayanlara: Perde pilavı tarifi

Bademin aromasına güvenenlere: Bademli perde pilavı nasıl yapılır?

Tavuklu pilav bir imajdır diyenlere: Tavuklu perde pilavı tarifi

Benim hiç vaktim yok ki diyenlere: Milföyden porsiyonluk perde pilavı tarifi