Sarmalar sarılmaya başlansın: Asma yaprağı nasıl seçilir? Asma yaprağı nasıl saklanır?

sarma
sarma

Geldik yılın en sevdiğimiz aylarından birine. Dalları üzüm basmaya başladı. Sonbahara çeyrek kaldı. Asmalar canlandı. Üzümlerle beraber tazecik asma yaprakları da tezgahları süslemeye başladı. Bu yazımızda sizlere kalem gibi sarılmış yaprak sarma tarifi vermesek de asma yaprağı nasıl seçilir? Asma yaprağı nasıl saklanır? Sorularının cevabını vererek lezzetli bir yaprak sarma için ilk basamağın cevabıyla da sizlerleyiz.

Bizler her ne kadar sarma tarifleri söz konusu olduğunda verilen tarife birebir uysak da genellikle sarmalarımızın lezzetini asma yaprağının kalitesi belirler. Zor pişen asma yaprakları, henüz sarma aşamasında dağılan kopan asma yaprakları derken işler epey sarpa sarabilir.

Uzun uğraşlar sonucu kalem gibi incecik sarılan sarmalar, asma yaprağının kalitesinin hüsranına uğramasın diye asma yaprağı nasıl seçilir? Sorusunun cevabında asma yaprağı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden söz edip mutfakta hayal kırıklarına son verme vakti.

Asma yaprağı nasıl seçilir?

  • Asma yaprağı seçerken dikkat etmemiz gereken noktalar aslında oldukça basit ve anlaşılır. Söylediğimiz noktalara dikkat ettiğiniz takdirde asma yaprağının kalitesi konusunda hüsrana uğramanız mümkün değil.
  • Örneğin asma yaprağının çok ince ve açık renkli olması son derece mühim. Kalın ve koyu renkli yapraklar lezzet açısından açık renkli ve ince yapraklarla kıyaslandığında sınıfta kalıyor.
  • Kalın asma yaprakları özellikle pişme esnasında ciddi zorluklar yaratarak sert ve pişmemiş dolmalara sebebiyet verebilir.
  • Asma yapraklarının ince damarlı olmasına mutlaka özen gösterilmeli. Kalın damarlı asma yaprakları genellikle fazla olgunlaşmış olduğundan lezzet açısından tercih edilmemelidir. Fazla olgunlaşmış asma yaprakları sarmaların iç harcının lezzetini de etkileyebilir.
  • Hepimizin bildiği lakin kimi zaman gözden kaçırdığı bir diğer detay ise; zedelenmiş asma yaprakları. Asma yaprağı zaman zaman henüz asmalardan, tezgahlara gelme sürecinde zedelenmiş ve aşınmış olabiliyor. Asma yapraklarını genellikle toplu olarak aldığımız için de tek tek kontrol etme imkanımız olmayabilir bu sebeple asma yaprağı alışverişlerinde bildiğiniz güvenilir satıcıları tercih etmek oldukça mühim.

Asma yaprağı nasıl saklanır?

Bizler için asma yaprağı saklamanın en güvenilir ve en lezzetli yolu büyüklerimizden öğrendiğimiz salamura yöntemidir.

'Lokmacığım yaprak salamurayı elbette biliyoruz lakin hiç yapmadık ki' diyenler üzülmesin. Yaprak salamura nasıl yapılır? Sorusunun cevabı da yine Lokmacığınızda.