Kayalıkların üzerinde tek taş bir yüzük gibi

Kayalıkların üzerinde tek taş bir yüzük gibi…
Kayalıkların üzerinde tek taş bir yüzük gibi…

Yemen’in başkenti Sanaa’ya bir saatlik uzaklıkta, etrafı kayalıklarla çevrili Vadi Zahr’da yer alan Dâru’l-Hacer yekpâre bir kaya parçası üzerine oturtulmuş konumuyla, paha biçilmez tek taş bir yüzüğü andırıyor adeta...

Uzaktan gördüğünüzde nefesinizi kesecek kadar muhteşem bir yapıdır Dâru’l-Hacer. Yemen’in başkenti Sanaa’ya bir saatlik uzaklıkta, etrafı kayalıklarla çevrili Vadi Zahr’da yer alan saray, yekpâre bir kaya parçası üzerine oturtulmuş konumuyla, paha biçilmez tek taş bir yüzüğü andırır adeta. Dâru’l-Hacer, 1904’ten 1948’e kadar Yemen’i yöneten Zeydî lider İmam Yahya’nın yazlık sarayıdır.

Dâru’l-Hacer, 1904’ten 1948’e kadar Yemen’i yöneten Zeydî lider İmam Yahya’nın yazlık sarayıdır.
Dâru’l-Hacer, 1904’ten 1948’e kadar Yemen’i yöneten Zeydî lider İmam Yahya’nın yazlık sarayıdır.
  • Küçük bir çocukken babasının yönetiminde ilk siyasi tecrübelerini edinen İmam Yahya, Osmanlı’nın son döneminde ve Osmanlı sonrası dönemde Yemen’in tek adamıydı.

Başkent Sanaa ve diğer şehirlerindeki resmi ikametgâhlarının yanı sıra, Dâru’l-Hacer, mimari bakımdan onun en gösterişli konutuydu.

Dört eşinin hepsinin, kendilerine tahsis edilen odalarda İmam Yahya ile birlikte yaşadığı Dâru’l-Hacer, inşa ediliş biçimindeki sıra dışılık sayesinde, sıcak yaz aylarında adeta klimalıymışçasına serin bir atmosfer sunardı sakinlerine. Bugün, çeşitli acemi restorasyonlardan sonra bile, eski ihtişamından ve güzelliğinden birçok izleri bulmak mümkündür.


Dâru'l-Hacer'in başka bir açıdan görünüşü
Dâru'l-Hacer'in başka bir açıdan görünüşü

Beş katı sabırla tırmanıp teras katına çıktığınızda, hem etrafın doyumsuz manzarasını hem de İmam Yahya’nın Yemen’in çeşitli bölgeleriyle haberleşme sırasında kullandığı posta güvercinlerinin muhafaza edildiği özel kafesleri görürsünüz. İmam Yahya’nın, Yemen’in tek dürbününe sahip olduğu ve bölgeye yaklaşanları burada bizzat kendisinin izleyip askerlerini uyardığı da anlatılır.