Türkiye’deki tematik 5 akvaryum

Türkiye’deki tematik 5 akvaryum.
Türkiye’deki tematik 5 akvaryum.

Sualtı yaşamı, binlerce yıldır insanların keşfetmeye çalıştığı gizemli bir dünya. Asırlardır merak konusu olan sualtı yaşamıyla ilgili günümüzde önemli bir bilgi birikimi olsa da hala bilinmeyen birçok konu var. Denizlerin, okyanusların, göllerin, nehirlerin altındaki o renkli dünya ile ilgili her ne kadar bilgi sahibi olunsa da, 1853 yılına kadar bu bilgileri yalnızca ilgilenenler biliyordu. Ancak 1853 yılında Londra’da açılan ilk halka açık akvaryum ile insanlar sualtı yaşamını yakından gözlemleyebildi. Ardından dünyanın çeşitli yerlerine açılan akvaryumlar insanlar tarafından ilgiyle karşılandı. Nasıl karşılanmasın ki? Düşünsenize normal zamanda görme imkanınız olmayan bir doğal yaşama konuk olabiliyorsunuz. Maviliklerin altındaki canlıları keşfedebiliyor, onları neredeyse doğal ortamlarında gözlemleyebiliyorsunuz. Türkiye de tematik akvaryum konusunda gelişmiş ülkelerden biri. Her biri birbirinden renkli bu akvaryumlar yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. Haydi, gelin Türkiye’deki tematik 5 akvaryumu keşfe çıkalım.

İstanbul Akvaryum

İstanbul Akvaryum.
İstanbul Akvaryum.

İstanbul Akvaryum, tematik akvaryumlar arasında dünyadaki en büyük akvaryumlar arasında yer alıyor. Bakırköy Florya semtine 2003 yılında temelleri atılan tesisin açılışı 2011 yılında gerçekleştirilmiş. Oldukça büyük olan bu akvaryum, 100 dönümlük arazisi üzerinde 6.800 metreküp su kapasitesine sahip 64 adet akvaryum tankı bulunuyor. İçerisinde ise Pasifik Okyanusundan Karadeniz’ e kadar 18 farklı tema kurgulanmış. Bölümler coğrafi sıralamaya göre oluşturulmuş ve her bir bölüm temsil ettikleri coğrafi alanın doğal yapısı ve kültürel özelliklerine göre düzenlenmiş. Tesisteki canlı sayısı ise 17 binden fazla. Akvaryumda ayrıca gezi alanı, yağmur ormanı tema alanı, çocuk eğlence alanları, yeme-içme alanları, bilim merkezi ve sinema salonlarını da bulunuyor. Tüm bu özellikleri ile İstanbul Akvaryum, yapısı ve tema içeriğine istinaden dünyanın en büyük akvaryumu olarak kabul görüyor. Mavi atmosferiyle sizi büyüleyen akvaryumda gezerken piranalardan tropikal tetralara, köpek balıklarından deniz yıldızına kadar birbirinden farklı sualtı canlısını görme imkanı buluyorsunuz. Ayrıca burada 14 yaş üzeri kişiler için köpekbalığı dalış aktivitesi de yapabilirsiniz. 3 farklı fiyatlandırma seçeneği olan akvaryuma haftanın her günü saat 10.00 ile 20.00 arasında gidebilirsiniz.

İstanbul Sea Life Akvaryum

Sıra geldi dünyanın en büyük 5. akvaryumunu keşfetmeye. Tesis 2009 yılında Bayrampaşa ilçesinde Turkuazoo adıyla açılmış. 55.000 metrekare alan üzerine kurulan tesisin, akvaryum tanklarının kapasitesi 8.000 metreküp su hacmine sahip. Akvaryumların en büyüğünün hacmi 5 milyon litre ve bu devasa tesis, 15 binin üzerinde canlıya ev sahipliği yapıyor. Akvaryumda okyanuslardaki tuzlu su yaşamı ve göllerdeki gibi tatlı su doğasına yer verilmiş. Yani iki farklı habitatın yaşamsal döngüsünü görme imkanınız bulunuyor. Akvaryumdaki Köpekbalığı Krallığı bölümünde Kum Kaplanı, Çekiçbaş gibi birbirinden farklı 61 farklı köpekbalığını bir arada görebilirsiniz. Vatoz Koyu bölümünde farklı vatozları, Yağmur Ormanı bölümünde piranhaları ziyaret edebilirsiniz. Panoramik görünümlü Okyanus Odası ise size sanki denizin altındasınız ancak nefes alabiliyorsunuz gibi hissettiriyor. Tesis içerisinde ayrıca, Denizanası Topluğu, Palyaço Balığı Kasabası, Kaya Havuzu, Kıskaçlılar gibi tema alanları ve Kaplumbağa Rehabilitasyon Merkezi gibi birbirinden farklı yerler de bulunuyor. 2 farklı bilet seçeneği olan akvaryum, hafta içi 10.00 ile 19.00, hafta sonu ise 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyarete açık. Bu akvaryumda bir gezi rotası oluşturabilir, sualtı yaşamının büyüleyici güzelliğine tanık olabilirsiniz.

Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesi

Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesi.
Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesi.

Listemizdeki en yeni akvaryum Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesi… İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan tesis 2017 yılında açılmış. İçerisinde 48 tank ve 20 binin üzerinde sualtı canlısı bulunuyor. Bu akvaryumda diğerlerine göre canlı çeşitliliği daha fazla. Köpekbalığı türlerinden örümcek yengeçlerine, vatozlardan zehirli aslan balıklarına kadar 200 farklı tür bulunuyor ve Emaar Akvaryum tesislerinde okyanusun tuzlu sularında yaşayan deniz canlıları, amfibiler ve tatlı su canlıları yaşıyor. Ayrıca akvaryumda, Avustralya’dan getirilen kral timsahlar, su samurları, penguenler ve su farelerinin de bulunduğu tematik alanlar da mevcut. Bu özelliği sayesinde Emaar Akvaryum, tematik akvaryum modelinde olsa da aslında bir sualtı hayvanat bahçesi. Geziniz kayalık kıyılarındaki köpekbalıklarıyla başlıyor ve Ana Tank, Denizanası Galerisi, Ormanlar, Nehirler şeklinde farklı tema alanlarıyla devam ediyor. Bu tema alanlarının her biri aslına bağlı olarak oluşturulmuş. 3 farklı fiyatlandırma seçeneği olan akvaryumda aile paketi ve yıllık üyelik gibi seçenekler de bulunuyor. Ziyaret saatleri ise hafta içi her gün 10.00 ile 20.00. Hafta sonu için bir gezi planı arıyorsanız sualtı canlıları burada sizi bekliyor!

Aqua Vega Akvaryum

Aqua Vega Akvaryum.
Aqua Vega Akvaryum.

Türkiye’deki tematik akvaryumlardan biri de Aqua Vega Akvaryum. 2012 yılında ziyarete açılan akvaryum, Ankara’nın Mamak ilçesindeki Nata Vega Outlet alışveriş merkezinin -2 inci katında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük tünel akvaryumu olan Aqua Vega, 98 metre uzunluğa sahip ve yaklaşık 4,5 milyon litre su kapasitesi bulunuyor. 5 bin metrekarelik alana iki kat şekilde kurulan akvaryumda 24 farklı tank içerisinde 12 binden fazla sualtı canlısı yaşıyor. Tematik akvaryumlar doğal ortamları baz alınarak, canlıların doğal yaşam alanıyla neredeyse bire bir aynı yapılmış. Akvaryumda Koi, Palyaço, Napolyon gibi birbirinden farklı balık türleri bulunuyor. Ayrıca, tatlı su ve tuzlu su canlılarıyla birlikte 30 farklı çeşitte sürüngen de mevcut. Tesiste sualtı canlılarının yaşam alanlarının yanı sıra bölgeye özel bir tema da işlenmiş. Çankırı havzasında yer alan tuz mağarası tema alınarak hazırlanarak yapay bir tuz mağarası oluşturulmuş. Ayrıca, tesiste verilen özel dalış eğitimleriyle sualtı canlılarını daha yakından keşfedebilirsiniz. Ücretlendirmesinde öğrenci ve yetişkin olarak iki farklı tarife bulunuyor ve Aqua Vega Akvaryum hafta içi 10.00 ile 20.00, hafta sonu ise 11.00 ile 21.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor.

Antalya Akvaryum

Listemizin son sırasında Antalya Akvaryum var. Antalya’nın merkezinde bulunan tesis, Konyaaltı Plajı’na 70 metre mesafede yer alıyor. 2012 yılında ziyarete açılan akvaryum, eşsiz sualtı dünyasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Merkezde bulunan tünel akvaryum 131 metre uzunluğa ve 3 metre genişliğe sahip. İçerisinde canlıların yanı sıra içerisinde gerçek boyutlu bir uçak, gemi ve denizaltı enkazı barındırıyor. Tank bu haliyle dünyanın en büyük tünel akvaryumu unvanını alıyor. Tesis, 70 tematik akvaryumdan oluşuyor. Akvaryumlarda ise 4 farklı tema işlenmiş. Bunlar; Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu, Atlantik kıyılarından, Kızıldeniz… Burada, köpekbalıklarından canlı mercanlara, denizatlarından palyaço balıklarına kadar farklı binlerce sualtı canlısını keşfedebilirsiniz. Akvaryumda sualtı yaşamının yanı sıra, geceleri doğal kar yağdırılan Kar Dünyası ve Buz Müzesi de bulunuyor. -5 derece sıcaklığın olduğu Kar Dünyasına özel kıyafetlerle giriş yapılıyor. Ayrıca tesiste, egzotik hayvanların yer aldığı WildPark bölümü de bulunuyor. Bu kısımda, kertenkeleler, yılanlar, zehirli örümcekler ve kaplumbağa türlerini görebilirsiniz. Bu akvaryumun aylara ve günlere göre oldukça farklı ziyaret saatleri ve farklı ücretlendirme tarifeleri bulunuyor. Saat ve ücretle ilgili bilgiyi internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.