Milyonlarca öğrenci için velilere kalp uzmanından uyarı: Karın ağrısına dikkat

Okulların başlamasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler ders ve sınavlarla boğuşurken sağlıklarının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Prof. Dr. Özlem Esen, öğrencilerin eğitim ve öğretimlerine devam ederken sağlıklarından olmaması için anne ve babaları uyarıyor.

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, yeni eğitim ve öğretim yılıyla ilgili anne ve babalara bazı uyarılarda bulundu. Esen, çocukların çarpıntı, mide ağrıları gibi şikayetlerinin strese bağlı olabileceğini ifade etti. Çocukların okul stresiyle baş etmesi için anne ve babalara büyük iş düşüyor.

Mide ağrısı ve çarpıntılara dikkat

Okul stresinin çocuklar üzerinde çarpıntı, mide ağrısı, kramp veya uykusuzluk olarak gözükebileceğini söyleyen Özlem Esen "Stresin var olduğunu anladığımız zaman anne baba olarak çocuklarla daha fazla vakit geçirmeye çalışalım. Günlerinin nasıl geçtiğini öğrenmeye çalışalım." dedi.

İlkokul çağındaki çocukların özellikle uykuya dalarken sohbet etmeye daha uygun oldukları için onlardan ufak ipuçları alınabileceğini ifade eden Esen sözlerini şöyle sürdürdü "Çocuklar okul günleri açık havada yeterli vakit geçiremiyorsa, en azından hafta sonları park ve bahçelerde yürüyüşe çıkılması gerekir."

Çocukların kalp hastası olmaması için dikkat edin

Çocukların okulda uzun süreli hareketsiz kalması nedeniyle alacakları besinlerin önemine değinen Özlem Esen, "Okul çağındaki öğrencilerin sabah kahvaltı ile güne başlaması sağlıklı beslenmenin temel taşıdır. Burada çocukların zihinsel aktivitelerini desteklemek için tabii ki protein içeren kahvaltının yanı sıra hafif de karbonhidrat içerimi çok çok önemli. Burada doğal bal tüketimi, el yapımı marmelatlar güne başlamak için ideal. Ama uzun süre hareketsiz kalacak çocukta karbonhidratın miktarını çok iyi belirlemek gerekiyor. Fazla karbonhidrat alımı çocukluk çağında kiloya ve obeziteye neden olmakta ki bu sonraki yıllarda kalp hastalığına bile neden olabilecek bir sorun olarak karşımıza çıkabilir." ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >