Emeklilik hayali kabusa döndü, kene ısırığı tüm vücudunu felç etti! Uzmanlar uyardı: 'Çok kısa bir süre sonra bulaşabiliyor'

Amerika Birleşik Devletleri'nin New Hampshire eyaletinde yaşayan 66 yaşındaki John Reagan yıllardır sürdürdüğü eczacılık mesleğinden emekli olalı henüz 4 ay olmuştu. Doğaya olan tutkusuyla tanınan adamın hayatı, vücuduna yapışan bir kene yüzünden kabusa döndü. Uzmanlar Reagan'ın yaşadığı bu olay üzerine kene ısırığıyla ilgili bilinmeyen bir gerçeğin altını çizdi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin New Hampshire eyaletinde yaşayan 66 yaşındaki eski eczacı John Reagan, onlarca yıllık çalışma hayatının ardından henüz dört ay önce emekli olmuştu.

Kene ısırığı hayatını altüst etti
Aktif bir doğa tutkunu olan Reagan’ın hayatı vücuduna yapışan bir kene yüzünden tamamen altüst oldu.

İlk etapta yaygın olarak bilinen Lyme hastalığı riskine karşı önleyici bir antibiyotik tedavisi alan talihsiz adam, kendisini halsiz hissetmeye başlayınca hastaneye başvurdu. Ancak durumu yalnızca birkaç saat içerisinde kötüleşti.

24 saat içinde konuşma ve hareket yetisini kaybetti
Reagan'ın yakın dostu Tom Wright, basına yaptığı açıklamada durumun ne kadar hızlı ilerlediğini şu sözlerle aktardı: "İlk gün acil serviste yanındayken benimle oturup normal bir şekilde konuşuyordu. Ertesi gün ziyarete gittiğimizde ise artık tamamen dilsiz kalmıştı ve kaslarını hiçbir şekilde hareket ettiremiyordu."

Hastanede yapılan derinlemesine tetkiklerin ardından talihsiz adama, kene kaynaklı son derece nadir ve tehlikeli bir hastalık olan "Powassan virüsü" teşhisi konuldu. Kısa sürede solunum yetmezliği yaşayan emekli eczacı, hastanede yaşam destek ünitesine (ventilatör) bağlanarak beslenme tüpü yardımıyla hayatta tutulmaya başlandı.

Tutunduktan çok kısa süre sonra bulaşabiliyor
Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, Powassan virüsünün son on yılda ciddi oranda yaygınlaştığına dikkat çekiyor. Yale Tıp Fakültesi uzmanları; ateş, baş ağrısı, kusma, halsizlik ve koordinasyon kaybı gibi belirtilerle başlayan hastalığın, ilerleyen evrelerde beyin iltihabına (ensefalit) ve omurilik zarı hasarına yol açabildiğini belirtiyor. Ağır vakaların yaklaşık yüzde 10’u ölümle sonuçlanırken, hayatta kalan hastaların büyük bir kısmında ise kalıcı nörolojik hasarlar kalıyor.

Uzmanlar, bu virüsü diğer kene hastalıklarından ayıran en korkutucu özelliğin bulaşma hızı olduğunu belirtiyor. Kene kaynaklı Lyme hastalığında, bakterinin bulaşması için kenenin vücutta genellikle uzun süre asılı kalması gerekirken, Powassan virüsünde enfekte bir kenenin cilde tutunmasından sonra virüsün kana karışması çok daha kısa sürede gerçekleşebiliyor.

Henüz bir aşısı veya ilacı bulunmuyor
Tıp dünyasını alarm durumuna geçiren bu virüsün günümüzde bilinen doğrudan bir ilacı veya koruyucu aşısı bulunmuyor. Doktorlar, hastaneye yatırılan kişilere virüsü yok edecek bir tedavi uygulayamadıkları için sadece semptomları hafifletmeye ve hayati fonksiyonları desteklemeye yönelik adımlar atabiliyor.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.