Avrupa'da ilk: Türkiye yangınlarda İHA kullanıyor

Marmaris’teki yangın İHA ile görüntülendi
Marmaris’teki yangın İHA ile görüntülendi

Türkiye geçtiğimiz seneden beri orman yangınlarının önlenmesi ve yangınlara müdahalede insansız hava sistemlerinden faydalanıyor. Avrupa'da bir ilk olan bu uygulama yangına müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdi. 28 Temmuz'dan beri güney kesimlerde etkili olan yangınlarda da 10 adet insansız hava sistemi kullanılıyor.

İÇİNDEKİLER

Orman Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarını erken tespit edip hızlı müdahale edilmesini sağlamak amacıyla ilk kez insansız hava aracı (İHA) kullandı. İHA ile geçen yıl 234 orman yangını erken tespit edildi. Avrupa'da ilk kez kullanılan bu yöntemle İHA'dan alınan anlık bilgiler sayesinde erken müdahale edilen yangınlar büyümeden söndürüldü.

28-29-30 Temmuz tarihlerinde çıkan orman yangınlarında da İHA'lar kullanılıyor. Yapılan açıklamaya göre yangınla mücadelede biri insansız helikopter ve 9'u SİHA/İHA olmak üzere 10 adet insansız sistem kullanılıyor.

İlk kez 2020'de kullanıldı

Orman Genel Müdürü (OGM) Bekir Karacabey Mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2020 yılında Avrupa'da ilk defa orman yangınlarının gözetlenmesinde ve yönetiminde İHA kullandıklarını belirterek, "Geçen yıl 234 tane orman yangınını bu İHA sayesinde tespit ettik. Burada aldığımız anlık bilgiler sayesinde daha erken müdahale ederek aslında birçok yangının büyümeden söndürülmesini sağladık. Büyük felaketleri de ortadan kaldırmış olduk. Aldığımız bu verim neticesinde bu yıl İHA sayımızı 4'e çıkarmaya karar verdik. Bu yıl 4 adet İHA’nın yanında 2 tane insansız hava aracı da diyebileceğimiz diğer küçük VTOL (Dikey Kalkış ve İniş) kullanacağız" demişti.

OGM'nin yangın söndürme filosunda geçen yıldan itibaren kullanılmaya başlanan insansız hava araçlarının (İHA) hem sayısı hem de etkinliği artırılıyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan yangının ardından bölgeye sevk edilen İnsansız Hava Aracı (İHA) ile kaydedilen görüntüleri paylaştı
Milli Savunma Bakanlığı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan yangının ardından bölgeye sevk edilen İnsansız Hava Aracı (İHA) ile kaydedilen görüntüleri paylaştı

İHA'lar nereleri gözlüyor?

İHA'lar aracılığıyla İstanbul'dan Hatay'a kadar yaklaşık 1650 kilometrelik olmak üzere yangına birinci derecede hassas alanlar ve KKTC ormanları gözetleniyor.

Avantajı nedir?

İHA'lardan sağlanacak gerçek zamanlı ve gerçek zamana yakın görüntü aktarımıylagece-gündüz şartlarında orman yangınlarının erken tespiti, keşif, gözetleme, komuta-koordinasyon ve hasar kıymetlendirme ihtiyaçları karşılanıyor. İHA'lar yangın mevsiminde 7/24 esasına göre hizmet veriyor.

Müdahale süresi kısalıyor

İHA'ların ilettiği görüntüler, internet ağı üzerinden tablet bilgisayarlara aktarılıyor. İdare envanterinde bulunan Araç Takip Sistemi'ne entegre edilmiş, ormanlık alan ve su kaynakları gibi raster ve vektörel verilerin yer aldığı harita sisteminin de bulunduğu tablet üzerinden arazöz, iş makinesi, ilk müdahale aracı, uçak ve helikopter gibi araçlar da dahil olmak üzere çalışmalar görüntüleniyor.

İHA görüntüleri üzerinden görüntü işleme ve yapay zeka ile yangın tespiti yapılabilirken alarm üretilerek kısa mesajla uyarı veriliyor.

Adana Kozan'a İHA sevk edildi
Adana Kozan'a İHA sevk edildi

40 dakikadan 12 dakikaya indi

İHA görüntüsündeki termal ısı kaynakları tespit edilerek, o noktaların coğrafi koordinatları ve arasındaki alan hesaplanıyor.

Teknolojik dönüşüm sayesinde 2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresi 2019'da 12 dakikaya kadar indirildi. İHA gibi araçlarında kullanılmasıyla 2023 sonunda bu sürenin daha da aşağı çekilmesi hedefleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >