Fatih Sultan Mehmet'in çocukken tuttuğu not defteri

Topkapı arşivlerinde uzun süre bekledikten sonra keşfedilen defterde Fatih'in tuğra denemeleri, çiçek motifleri hatta çizdiği karikatürler bile var.
Çocuk denecek yaşta kendi tuğrasını çizdiği, hocası Akşemsettin Hazretleri'nin resmini yapmaya çalıştığı, yeni öğrenmeye başladığı dillerde alıştırma yaptığı defterler, Fatih'ten bize kalan güzel bir yadigar...
Defterin hikayesi

Topkapı arşivlerinde uzun süre bekleyen bu defter sonunda 1940'lara doğru Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in dikkatini çeker.
Defterin Fatih’in babası Sultan II. Murat Han dönemine ait olduğu kesindir.

Yapıldığı kağıtlar da dönemin İtalya’dan getirilen kağıtlarıdır.

Üstelik Hazine-i Humayun’a konacak kadar ve Sultan II. Abdülhamit’in emriyle saray mücellithanesinde ciltlenip bakımı yapılacak kadar da önem gösterilmiştir.

Süheyl Ünver, 20 yıl emin olamadıktan sonra sonunda 1961 yılında bu defteri “Fatih’in Çocukluk Defteri” adlı bir çalışmasıyla ilan eder.

Topkapı Sarayı arşivinde bulunan defter Fatih Sultan Mehmet’e dair bilinen en eski belgeleri de içermektedir.

Peki Fatih’in çocukluk defterinde neler bulunuyor?

Bu defterlerde, tamamlanmış veya eksik pek çok tuğra denemesi, o dönemin eserlerinde rastlanan türden pek çok çiçek motifi, at başları ve kuş çizimleri, kanat şeklinde desenler, Fatih'in hocalarının ve o dönem etrafında gördüğü kimselerin karikatürleri, sarıklı yüz çizimleri, Hıristiyan portreleri; Yunanca, Arapça, Latince, Farsça ve İbranice metinler de bu defterlerde bulunuyor.
Kaynak: www.haber7.com











Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.