Biber dolmasının yanına ne iyi gider?

​Biber dolmasını yanına ne iyi gider?
​Biber dolmasını yanına ne iyi gider?

Sofralalardan eksik olmayan biber dolmasının yanında genellikle yoğurt tercih ediliyor. Ama aslında biber dolmasının yanına yakışanların sayısı epey fazla. Bu makalemizde biber dolmasıyla hemhal olmuş yiyeceklere yakından bakıyoruz.

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı biber dolması, büyükten küçüğe herkesin favorisi. Özellikle yaz mevsiminde çok fazla tüketilen, ister sıcak ister soğuk yiyebileceğiniz bu yemeğin lezzetini ise anlatmaya kelimeler yetmez. İkram sofralarının vazgeçilmezi olarak tüm özel davetlerinizde ilk başvuracağınız tariflerin başında gelmektedir. Hem görüntüsüyle hem de tadıyla herkesten tam not alacak bu lezzetin yanına en çok yakışan yemekleri bir araya getirdik ve ortaya harika bir liste çıktı.‘Biber dolmasının yanına ne iyi gider?’ diye sorduk ve sizlerinde yardımıyla gelen cevapları hep beraber değerlendirdik. Hazırsak bakalım bu listede neler var…

Zeytinyağlı biber dolması
Zeytinyağlı biber dolması

1.Yoğurt

Zeytinyağlı biber dolmasının yanına yakışan en güzel lezzetlerden biri şüphesiz ki yoğurt… Her sofrada mutlaka bulunan, hem yaz hem de kış aylarında bolca tükettiğimiz bu lezzet biliyoruz ki en çok dolmanın yanına yakışıyor. Tek başına bile yemelere doyamadığımız yoğurt zeytinyağlı biber dolmasını adeta tamamlayan faktörlerden biri. İster sarımsakla tatlandırarak içerisine taze baharatlar ekleyebilir, isterseniz de salatalık doğrayarak cacık yapabilirsiniz. Her iki türlüsü de dolmanın yanına çok yakışacaktır. Bu muhteşem ikilinin harika uyumunu beraber tattığınızda daha net anlayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun!

2.Mercimek çorbası

Zeytinyağlı dolmanın damak çatlatan lezzetinden önce güzel bir başlangıç yapmak için çorba şart! Bizi yemeğe hazırlayan, içtikçe iştah açtıran herkesin tadına bayıldığı mercimek çorbası biber dolmasıyla o kadar güzel bir uyum yakalamış ki… İkisini beraber sofrada gördüğünüzde ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Hem sağlıklı, hem lezzetli hem de doyurucu bu iki lezzetin birbirine çok yakıştığını söyleyelim. Daha önce denemediyseniz bu en kısa zamanda bu ikiliye bi şans verin…

Mercimek çorbası
Mercimek çorbası

3.Makarna

İster zeytinyağlı, ister kıymalı olsun yanına en çok tercih edilen lezzetlerden bir diğeri ise tartışılmaz makarnadır. Pratik bir şekilde hızlıca hazırlayabileceğiniz makarnayı ise çeşitlendirmek mümkün. İsterseniz fırında yapabilir, isterseniz yaz domatesleriyle harika bir sos hazırlayabilirsiniz. Her çeşit makarna ile çok yakışan biber dolmasının yanında tamamlayıcı bir tarif olarak mutlaka menülerinizde yer verin.

Domates soslu makarna
Domates soslu makarna

4.Taze fasulye

Pratik yapımı, düşük kalorisi ve lezzetiyle biber dolmasını yanına yakışan bir diğer tarif taze fasulye. Özellikle yaz mevsiminde çok fazla tükettiğimiz bu iki lezzetin buluşması da kaçınılmaz olurdu. Biber dolmanız pişerken yarım saatte hazırlayacağınız bu taze fasulyeyi soğuk olarak tercih etmenizde fayda var. Serinleten lezzetlerden birbirine yakışan bu iki tarif hayat kurtaracak.

Taze fasulye
Taze fasulye

5.Köz domates çorbası

Harika bir başlangıç için; biber dolmasından önce yanına çok yakıştırdığımız domates çorbasını seçtik sizler için. Fakat bildiğimiz domates çorbasından farklı olarak bu sefer közlenmiş sebzelerle bu çorbayı hazırlıyoruz. Dilerseniz üzerine kıtır ekmeklerle harika bir tarif hazırlayabilirsiniz.

Közlenmiş domates çorbası
Közlenmiş domates çorbası

6.Patates tava

Biber dolmasının yanına en çok yakışan yemeklerden bir diğeri ise patates. Birçok farklı çeşidini hazırlayarak çeşitlendirebilir ve sofranıza misafir edebilirsiniz. İster fırında baharatlarla, isterseniz yeşil sebzelerle beraber salata yaprak, isterseniz de sıcak bir sulu yemek olarak hazırlayabileceğiniz geniş yelpazede menü hazırlamak mümkün. Biz bugün fırında baharatlarla pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz, dolmanın yanına da çok yakıştırdığımız bu lezzet için tüm püf noktalara Lokma’dan ulaşabilirsiniz.

Fırında baharatlı patates
Fırında baharatlı patates

7.Yayla çorbası

Anadolu’nun geleneksel çorbalarından biri olan ve mutlaka her mutfakta pişen yayla çorbası biberli dolma öncesi harika bir başlangıç olacaktır. Tek başına ana yemek olarak yeterli olan biber dolmasından önce hazırlayacağımız güzel bir çorba ile menümüzü yeterli hale getirebiliriz. Ana maddesinin yoğurt olması sebebiyle de çok yakıştırdığımız bu iki lezzet için uyum kaçınılmaz… Pişirme süresi ile toplamda 30 dakikanızı alacak çorba için hemen pratik bir tarif bırakalım.

Yayla çorbası
Yayla çorbası

8.Sebzeli bulgur pilavı

Tek çeşitle harikalar yaratan ve içerisinde birçok farklı lezzeti barındırarak sebzeli bulgur pilavı her mevsim mutfakların gözdesi. Her yemeğin yanına çok yakışan bu lezzet, biber dolmasının yanında en çok tercih edilen lezzetlerden biridir. Yoğurtla beraber üçünün harika bir kombinasyonla birleştiği bu güzel menü için şimdi sizlerle pilav tarifini paylaşalım.

Sebzeli bulgur pilavı
Sebzeli bulgur pilavı

9.Börek

Davet sofralarında da oldukça fazla tercih edilen biber dolmasının yanında en keyifli yemeklerden biri de börektir. Hem akşam yemeklerinde hem de özel günlerde tercih edebileceğiniz bu iki menü için misafirleriniz oldukça memnun kalacaktır. Hem lezzetli hem de farklı tatların bir arada olmasıyla yakaladığınız bu iki tarif bile yeterli olacaktır. Hem pratik hem de çıtır çıtır tadıyla herkesin çok sevdiği paçanga böreğini ise biber dolmasının yanında mutlaka denemelisiniz.

Paçanga böreği
Paçanga böreği

10.Erişte pilavı

Mutlaka her evin erzak dolabında bulunan erişteler her mutfağın kurtarıcısı. Özellikle çorbalarda bolca tercih ettiğimiz eriştenin kendisi başlı başına bir yıldız. Biber dolmasının yanında da tamamlayıcı bir lezzet olarak erişte pilavını mutlaka denemelisiniz. Ceviz ve peynirle tatlandırarak lezzetine lezzet katabilirsiniz!

Erişte pilavı
Erişte pilavı

11. Salata

Evet gelelim biber dolmasının yanında en çok tercih edilen bir diğer lezzete… Her yemeğin yanına yakışan, tek bir çeşit olarakta tüketebileceğiniz sofraların olmazsa olmazı salatalar… Birçok farklı türde hazırlayabileceğimiz salatalar mevcut. Mevsim sebzelerinden bol yeşillikle mi istersiniz yoksa klasik çoban salata mı? Hangisi olursa olsun biber dolmasının yanına çok yakışacaktır. Evde bulunan tüm malzemeleri kullanarak yemeğinizin yanında tercih edebileceğiniz bir salata tarifiyle yazımıza son veriyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun!

Cevizli çoban salatası
Cevizli çoban salatası