Fransa ve İtalya arasında paylaşılamayan lezzet profiterol ve profiterol tarifleri

Profiterol
Profiterol

Oldukça olaylı bir tarihi olan profiterol İtalya'nın mı Fransa'nın mı? Bu konu yıllarca iki ülke arasında büyük bir tartışma konusu oldu ve hâlâ tartışılıyor. Peki bu tartışma nereden ortaya çıktı? Lokmacığınız hem profiterolün olaylı ve ilginç tarihini hem de hamuru ile kremasının nasıl yapıldığını anlatıyor!

Profiterolün kısa tarihi

Profiterol, orijinal adıyla Pate a Choux. 16. yüzyılın Fransa kralı II. Henry, İtalya'nın dönemin en zengin ve en ünlü ailelerinden olan Medici ailesinin kızı Catherine de Medici ile evlenir.

Catherine de Medici ve II. Henry
Catherine de Medici ve II. Henry

Catherine, Floransa'dan Fransa'ya gelirken yanında şefi Panterelli'yi de getirir. Panterelli 7 yıl boyunca Fransa'nın saray mutfağında çalışır ve orada sıcak hamur tekniğini geliştirir. Hatta bu teknik de 'Pate Panterelli' olarak adlandırılır.

Artık siz karar verin İtalyan tatlısı mı Fransız tatlısı mı!

Bu teknik ile birlikte Panterelli aslında meşhur choux hamurunun da temelini atmış oldu.

İsmi neden choux?

Yapılan bu hamur kat kay kabardığı için ve lahanaya benzetildiği için ismi de Fransızca lahana anlamına gelen choux olarak kalmış. 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar içi hala boş olarak yapılan profiterol hamuru Marie-Antoinette Careme sayesinde krema ile buluşur.

Gelelim Lokmacığınızın profiterol tariflerine!

Kıtırlı profiterol hamuru

Klasik profiterol hamurunun üzerine pişmeden hemen önce eklediğimiz kıtır hamuru ile çıtır çıtır bir profiterol hamuru elde edebilir, içerisine istediğiniz kremayı ve meyveyi doldurabilirsiniz.

Kıtır hamur

Verdiğimiz profiterol hamurunun üzerine kıtırlık katmak isteyenler bu tarifi uygulayabilir ve profiterol hamurlarını fırına atmadan önce hamurların üzerine ince bir katman halinde bu kıtır hamuru ekleyebilirler.

Profiterol Kreması

İster sade pastacı kreması şeklinde isterseniz de çikolatalı olarak yapabileceğiniz pürüzsüz kıvamlı harika bir krema tarifi ile geldik! Asla yumurta kokmayan tarifimizi gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Beyaz çikolata dolgulu profiterol

Pastacı kremamızın içine eklediğimiz beyaz çikolata ile profiterol tarifimizin lezzetini iki katına çıkardık. Tarif bizden denemesi sizden!

Meyve soslu profiterol

Çikolatayla servis edilmesine alışık olduğumuz profiterolü yaz sıcaklarında nefis meyvelerle denemeyen kalmasın! Üstelik bu meyve sosunu sütlü tatlılarınızda ve pastalarınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz!

Fıstıklı ve kremalı halkalar

Choux hamuru hep top şeklinde olmak zorunda değil! Burada üretkenliğinizi konuşturun ve istediğiniz şekli verin. Biz halka şeklinde yaptık ve fıstıklı bir pastacı kreması kullandık. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

Bal kabaklı profiterol ve karamelli tahinli sos

Klasik bal kabağı tatlısıyla servis etmeyi sevdiğimiz tahin sosu bu kez profiterolle birleşti ve ortaya muhteşem bir lezzet çıktı. "Denemeyen kalmasın!" dediğimiz tarifimiz için hadi mutfağa!