Osmanlı mutfağına ait birbirinden özel 10 tarif

Osmanlı mutfağı
Osmanlı mutfağı

Osmanlı mutfağına ait birbirinden özel 10 tarif ile; Türk mutfağını daha yakından tanımaya var mısınız? Günümüz modern Türk mutfağını, asırlardır besleyen Osmanlı saray mutfağından kalma tarifler her ne kadar gastronomi tarihiyle yakından ilgili kimseler tarafından uçsuz bucaksız bir deniz olarak adlandırılsa da, bu yazımızda Osmanlı mutfağına ait birbirinden özel 10 tarifi mercek altına alıyoruz!

İÇİNDEKİLER
mynet.com
mynet.com

Osmanlı mutfağı; saray mutfağında pişen yemekler ve halk arasında pişirilen yemekler olarak ikiye ayrılsa da günümüz modern Türk mutfağını etkileyen kısım saray mutfağı olarak adlandırılır. Saray mutfağından günümüze ulaşmayı başarmış en sevilen 10 Osmanlı tarifi ise bizlere göre şöyle...

Vişneli yaprak sarma

neselisefler.com
neselisefler.com

Yaprak sarma severlerin henüz başlığı okur okumaz iştahını kabartan 'vişneli yaprak sarma tarifi' Osmanlı saray mutfağından kalma en meşhur lezzetlerden biri. Vişnenin mayhoş aromasıyla lezzetine lezzet kattığı zeytinyağlı tarifleri söz konusu olduğunda akla ilk gelenlerden biri olan yaprak sarma, Osmanlı mutfağında da en sevilen tarifler arasında yerini alıyordu.

Hamsi tava

Bu listede hamsi tavayı görmek sizleri oldukça şaşırtabilir... Lakin Kanuni Sultan Süleyman'ın dahi son derece sevdiği ve kılıcının kabzasına işlettiği hamsi; Türk mutfağına Osmanlı saray mutfağından bir armağan.

Piruhi

TGRT Haber
TGRT Haber

Mantı dendi mi aklına Kayseri mantısı gelenler de, Sinop mantısı gelenlerden de minik bir mola! Osmanlı saray mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan piruhi klasik mantı tarifinin aksine içerisine tulum peyniri ve ceviz eklenerek yapılan bir çeşit mantı olarak adlandırılabilir.

Hibeş

uzungil.com
uzungil.com

Humus severlerin damak tadına oldukça hitap edecek, lakin bize kalırsa humustan çok daha lezzetli bir tarifle karşınızdayız. Tahin ve çeşitli baharatların bir araya gelişiyle hazırlanan hibeş, Osmanlı saray mutfağının en sevilen meze tariflerinden biri.

Kabak kalyesi

Günümüz Türk mutfağı her ne kadar et yemekleri ağırlıklı olsa da, Osmanlı saray mutfağında sebze yemekleri de gereken değeri görürdü. Öyle ki yaz aylarının olmazsa olmazlarından kabak, kabak kalye tarifiyle sıklıkla sultan sofralarında yerini alırdı.

Mahmudiye

İşte saray mutfağına son derece yakıştığını düşündüğümüz tariflerden biriyle karşınızdayız. Bildiğiniz tüm tavuk tariflerini tahtından etmeye fazlasıyla yetecek bir çeşit ballı tavuk tarifi olan mahmudiyeye bir şans vermeyi sakın ola ki unutmayın!

Kavun dolması

Takvimler 1539 yılını gösterdiğinde Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları şehzade Cihangir ve Beyazıt'ın sünnet düğünlerinde, çanak yağmasında ikram edilen kavun dolması da Osmanlı saray mutfağının en gözde tarifleri arasında yerini aldı.

Mutancana

acunn.com
acunn.com

Günümüzde Edirne yöresine ait en sevilen yemekler arasında gösterilen mutancana, Osmanlı saray mutfağına ait tariflerden biridir. Oldukça lezzetli bir kuzu eti yemeği olan mutanca bu sebepten ötürü günümüzde Osmanlı'da şehzade sancağı olarak bilinen Edirne ile eşleşmiştir.

Piliç Topkapı

Karar.com
Karar.com

Saray mutfağına ait eşsiz bir lezzet olduğunu henüz başlığından dahi anlayabileceğiniz bir tavuk yemeği olan Piliç Topkapı, Topkapı Sarayı'nın gelmiş geçmiş en meşhur lezzetleri arasında yerini aldı ve günümüzde davet sofralarında sıklıkla tercih edilen tariflerden biri olarak karşımıza çıkar duruma geldi.

Hünkar beğendi

Kapanışı belki de Osmanlı mutfağından günümüze popülerliğini bir an olsun yitirmemiş tek lezzet olan hünkar beğendi ile yapalım istedik ve patlıcan severlerin yerine hiçbir tarifi koyamadığı o olağanüstü tarif ile sizleri baş başa bıraktık.