Sahur için pratik ve doyurucu 9 börek tarifi

​Sahur için pratik ve doyurucu 9 börek tarifi
​Sahur için pratik ve doyurucu 9 börek tarifi

Sahur ve iftar sofralarından eksik olmayan lezzetlerin biri de börekler. Özellikle sahurlarda hem pratik hem de doyurucu etkileriyle oldukça fazla tercih ediliyorlar. Bol malzemeyle bezenen pratik ve doyurucu börek tarifleri listenin ilk sırasında yer alıyor. Biz de bu makaleyle birlikte sahur için yapımı kolay ve doyurucu böreklerin tariflerini paylaşıyoruz.

Sahurda özellikle ‘doyurucu’ etkili besinler fazlasıyla tercih ediliyor. Bunlardan biri de börekler. Aslında kolay ve pratik yapılışı da sahurlarda sofralara gelmesi konusunda büyük önem taşıyor. Zira bu sayede hızlıca hazırlanıp servis edilebiliyor.

Lokma olarak daha önce tarifini paylaştığımız pratik kalem böreğinin yapılışı ile başlıyor, yelpazeyi pırasalı çıtır böreğe kadar uzatıyoruz.

Pratik kalem böreği yapımı

Kalem böreği aslında ‘sigara böreği’ şeklinde de bilinen epey meşhur bir börek çeşidi. Üstelik hazırlanması da oldukça kolay ve pratik. Her ne kadar genellikle içine peynir konulsa da malzeme seçimi size kalmış, istediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz. 20 dakikada hazırlayıp, 10 dakikada pişirip kısa sürede sahur sofralarına sunabilirsiniz.

Pratik kalem böreği
Pratik kalem böreği

Farklı bir lezzet arayanlara özel: Pırasalı midye börek yapılışı

Peynirli böreğin dışına çıkmak isteyenler ve farklı bir börek tarifi arayanlar pırasalı midye böreğe yönelebilirler. Az yağlı kıyma, zeytinyağı, pırasa, pul biber, tuz ve yufka gibi evde hemen her zaman bulunabilen malzemelerle 40 dakikada hazırlayabilir ve sonrasında pişmesini bekleyebilirsiniz.

Pırasalı midye börek
Pırasalı midye börek

Pırasadan vazgeçemeyenler için: Pırasalı çıtır börek tarifi

Sahur sofralarında çayın yanına çıtır çıtır bir börek isteyenler için pırasalı çıtır börek tarifi epey makul seçeneklerden biri. Hazır yufka sayesinde pratik şekilde hazırlanabilen bu börek, hamur açma derdinden kurtarıyor. Üstelik pırasalı olduğu için aslında besleyici etkisiyle de sahur sofralarına epey uygun. Aşağıdaki bağlantıda şefin seçimi tarifi sizlerle paylaşıyoruz.

Pırasalı çıtır börek
Pırasalı çıtır börek

Baklavalık yufkadan patlıcanlı börek nasıl yapılır?

Beyaz peynir ve patlıcanın buluştuğu bu benzersiz lezzet de sahur sofralarını şenlendiriyor. Patlıcan, biber, yufka, beyaz peynir, toz karabiber, tereyağı ve sıvı yağ sayesinde 20 dakikada hazırlayıp 30 dakika pişme süresini bekleyip 1 saat içinde hazır hale getirebilirsiniz.

Üstelik Lokma’daki zorluk seviyesi de ‘kolay’.

Baklavalık yufkadan patlıcanlı börek
Baklavalık yufkadan patlıcanlı börek

Peynirli pazılı çıtır börek yapılışı

Sadece 2 adet yufka, lor peyniri, pazı, su, sıvı yağ, yumurta beyazı, susam ve galeta unuyla yaklaşık 20 dakikada hazır edip 30 dakika pişirme süresi sonrasında sahur sofralarına servis edebilirsiniz. Ayrıntılar tarifte: Peynirli pazılı çıtır börek tarifi.

Peynirli pazılı çıtır börek
Peynirli pazılı çıtır börek

Baklava yufkasında tahinli sebzeli börek yapımı

Lokma’da ‘Şefin Tarifi’ olarak verdiğimiz baklava yufkasında tahinli sebzeli börek, özellikle çayla birlikte sahur sofralarını süsleyecek benzersiz börek tariflerinden biri. Her ne kadar ismi uzun olsa da sizi korkutması; yalnızca 10 dakika hazırlanma ve 20 dakika pişirme süresiyle 30 dakika içinde hazır hale geliyor. Ayrıca zorluk seviyesi de kolay ve maliyeti de epey düşük. Buna rağmen tahin ve sebze sebebiyle besleyici etkisi de oldukça fazla.

Baklava yufkasında tahinli sebzeli börek
Baklava yufkasında tahinli sebzeli börek

Mantarlı unlu börek nasıl yapılır?

Türk mutfağında hemen her şey zengin olduğu gibi börek çeşitliliği de oldukça fazla. Mantar unlu börek de bunlardan biri diyebiliriz. Kalorisi bol, 1 saat içinde hazırlanabilecek kolay bir börek tarifi isteyenlerin göz gezdirmesinde yarar var. 4 kişi için malzemelerin tahmini fiyatları 25 TL civarında. Detaylar tarifte:

Mantarlı unlu börek
Mantarlı unlu börek

Hem lezzit hem hafif: Fırında pastırmalı börek tarifi

Sahur sofralarındaki böreklerin hem besleyici ve doyurucu etkisi olmalı hem de mideye oturmamalı. Yani aslında gündüz saatlerinde mideyi asla rahatsız etmemeli. İşte bu noktada fırında pastırmalı börek tarifini de uygulayabilirsiniz. Ara öğünlere de eşlik eden pastırmalı börek çayla birlikte daha da lezzetli hale geliyor. Ayrıca hamuru dinlendirmenin açarken kolaylık sağlayacağını da ekleyerek sizi tarifimize alalım: Fırında pastırmalı börek tarifi

Fırında pastırmalı börek
Fırında pastırmalı börek

Su böreği nasıl yapılır?

Son olarak belki de börek tarifleri arasında en fazla merak edilenlerden biriyle bu defteri kapatıyoruz.

Su böreği… Diğer birçok tarife göre epey zor, kabulleniyoruz.

Ancak Lokma tariflerini adım adım uygulayarak yapamayacağınız şey yok. 2 saat hazırlama ve 45 dakika pişirme süresiyle sahura kadar uyanık kalacağınız gecelerde bu lezzeti deneyebilirsiniz.

Su böreği
Su böreği