Bir kitabı en verimli şekilde anlamak için: 4 kalemle okuma yöntemi

Kitap, yüzyıllar geçse de anlamını yitirmeyecek bir bilgi kaynağı.
Kitap, yüzyıllar geçse de anlamını yitirmeyecek bir bilgi kaynağı.

Şüphesiz kitap okuyan kişilerin en büyük sıkıntılarından biri de okuduklarını bir süre sonra unutması ve derinlemesine anlam taşıyan konuların üzerine pek fazla düşmeden üstün körü okuyup geçmesidir. Okumaların verimini artırmak için geliştirilen en güncel yöntemlerden birisi, dört kalem ile yapılan ve her kalemin ayrı bir işlev sağladığı okuma tekniğidir. İsterseniz gelin hep birlikte bu yönteme bir göz atalım.

Kitap, kazandırdığı kelime dağarcığı ve okuma hızının yanı sıra kişide oluşturduğu entelektüel bilgi birikimi ve özellikle genç yaşlardaki okurlar için karakter gelişiminde bazen bir ebeveyn veya öğretmenden daha faydalı olabiliyor.

Kitabı okumak sadece okumak anlamına da gelmiyor. İçerisinde barındırdığı kilit kavramların anlamını özümsemek, tekrar üzerine düşünülmesi gereken kısımları iyice sindirmek için gerçek anlamda düşünerek, öğrenerek ve bir başkasına öğretebilecek seviyeye gelecek şekilde okuma yapmak bizim için en faydalı okuma biçimi olacaktır. Lafı fazla uzatmadan başta bahsettiğimiz okumalarımızı daha anlamlı ve yararlı hale getirebilmek için hazırlanan okuma yöntemine göz atalım.

Neden bu okumaya ihtiyacımız var?

Kitap okurken mutlaka yanımızda 4 farklı renkte kurşun kalem olmalı. Bu okuma yöntemi okuduğumuz kitabın içeriği kadar önemli.

Görsel kültürün hakim olduğu bir çağda, görsellik zihni faaliyeti yalnızca görüntüye indirgiyor ve düşünmeye olan yatkınlığımızı azaltıyor. Bu okuma yöntemiyle görselliği, yazılı kültürün içinde eritmiş oluyoruz. Böylelikle ortaya her sayfanın estetik bir haz veren resim tablosu veya aksiyon dolu bir film sahnesine dönüştüğünü göreceğiz.

4 kurşun kalemli okuma yöntemi

Kalemlerin nasıl kullanılacağı ve işlevleri...

1. Yeşil Kalem'le kilit kavramların altını çiziyoruz.

2. KırmızıKalem'le önemli satırların altını çiziyoruz.

3. Mavi Kalem'le atlanmayacak yerler çiziyoruz veya gerekirse üstünü hafifçe karalıyoruz.

4. Siyah Kurşun Kalem'le kitap sayfalarında yer alan boş kısımlara takıldığımız veya anlamakta zorlandığımız kısımları geri dönüp baktığımız da hatırlayabileceğimiz şekilde kısa notlar yazıyoruz. Bu notlar genellikle çıkarılan başlıklar ve kavramlaştırmalar yapılabilir.

Birinci aşamayı bitirdikten sonra sırasıyla:

1. Çizdiğimiz kavramları farklı kaynaklardanaraştırıyoruz.

2. Çizilen cümlelerin üzerine tekrar düşünüyoruz.

3. Sayfaların üzerine aldığımız notlara kısaca göz gezdiriyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >