Türkiye kruvaziyer turizminde büyüme rotasını koruyor

Türkiye, kruvaziyer turizminde yakaladığı ivmeyi sürdürüyor. Konaklama, yeme-içme ve eğlence hizmetlerini bir arada sunan yüzen oteller, yılın ilk 5 ayında Türk limanlarına 455 bin 580 turist taşıdı. Aynı dönemde liman kentlerine yanaşan gemi sayısı 324'e ulaştı.
Konaklama, yeme-içme ve eğlence hizmetlerini bir arada sunan kruvaziyer gemileri, yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye 455 bin 580 turist taşıdı. Liman kentlerine ekonomik katkı sağlayan sektör, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yolcu sayısını artırdı.
Yüzen oteller karadaki 5 yıldızlı tesislerle yarışıyor
Geniş iç mekanlara sahip kruvaziyerler, genellikle lüks tatil ve seyahat amacıyla tercih ediliyor. Konforlu ve çeşitli eğlence seçenekleri sunan bu yolcu gemilerinde geniş yemek salonları, eğlence alanları, havuzlar, spa tesisleri ve çeşitli aktivite bölümleri bulunuyor. Yüzen oteller, sundukları imkanlarla karadaki 5 yıldızlı tesislerle yarışıyor.

Türkiye ilk 5 ayda 324 gemi ağırladı
Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye geçen yıl limanlarına gelen 1375 kruvaziyer gemisiyle 2 milyon 138 bin 136 yolcu ağırlamış ve son yılların en yüksek rakamlarına ulaşmıştı. Bu ivmeyi sürdüren Türkiye, yılın ilk 5 ayında limanlarına 324 gemi kabul ederek 455 bin 580 yolcu ağırladı. Geçen yılın aynı döneminde 317 gemi ile 438 bin 536 yolcunun karşılandığı düşünüldüğünde, gemi sayısında yüzde 2,2, yolcu sayısında ise yüzde 3,9 artış kaydedildi. Ocakta 28 bin 625 olan yolcu sayısı mayısta 257 bin 897'ye ulaştı. İlk 5 ayda ağırlanan toplam yolcuların yaklaşık yüzde 57'si mayıs ayında limanlara geldi.
Türe sektörde ciddi yükseliş öngördüklerini söyledi
Kruvaziyer firması Selectum Blu Cruises Genel Müdürü Nilda Türe, Türkiye'nin geçen yıl kruvaziyer turizminde salgın öncesi seviyelerini yakalayıp geçtiğini hatırlattı. 2025'in sektör için keyifli bir yıl olduğunu belirten Türe, bu sene geçen yılın üzerine yaklaşık yüzde 5 ekleneceğinin görüldüğünü, talebin yüksek seyrettiğini söyledi. Türe, gemilerin Türk limanlarına yoğun ilgi gösterdiğini, özellikle Kuşadası ile Efes ve Meryem Ana'nın kattığı değerle her sene ciddi yolcu artışı sağlandığını ifade ederek, sektörde önemli bir yükseliş öngördüklerini aktardı.
Kruvaziyerde yüzde 11 büyüme bekleniyor
Avrupa'daki turistlerin öncelikli tercihleri arasında kruvaziyer seyahatlerinin yer aldığını belirten Türe, otel sektöründe yüzde 3-4 büyüme beklenirken Türkiye'de bu yıl kruvaziyer turizminde yüzde 11 oranında artış öngörüldüğünü söyledi. Tek valizle pek çok destinasyonun gezilebildiğini ifade eden Türe, kruvaziyer tatilinin yorucu olmadan birden çok ülkeyi görme imkanı sunduğunu vurguladı.
Misafir profili genişledi
Türe, eskiden kruvaziyer seyahatlerinin pahalı ve belirli yaş grubuna hitap eden bir tatil olarak görüldüğünü, ancak yeni pazarlama tekniklerinin misafir profilini genişlettiğini söyledi. Yaş sınırının 36-45 aralığına indiğini belirten Türe, çocuklu misafirlerin de kruvaziyer gemilerine binebileceklerini fark ettiğini ifade etti. Fiyatların eskiye oranla daha uygun hale geldiğini aktaran Türe, pazarlama tekniklerinin pazarı büyüttüğünü kaydetti.
Tatil paketleri 20 bin liradan başlıyor
Geminin pazarlama şefi Eda Binışık ise kruvaziyer tatilinin avantajlarına değinerek, 4 gün 3 gece tatil paketlerinin 20 bin liradan başladığını aktardı. Binışık, gemide 5 yıldızlı otel konseptinin sunulduğunu, sabah, öğle ve akşam yemekleri ile 5 çayı ve gece büfesinin pakete dahil olduğunu söyledi. Binışık, eğlence ve etkinliklerin gün boyunca devam ettiğini, kapalı ve açık havuz ile spa hizmetlerinin de misafirlere sunulduğunu ifade etti.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.