Mantının yanına ne iyi gider? Birbirinden lezzetli 10 tarif

Mantının yanına ne iyi gider? Birbirinden lezzetli 10 tarif
Mantının yanına ne iyi gider? Birbirinden lezzetli 10 tarif

Ülkemizin kültürel lezzet mirasının, Kayseri’den sofralarımıza uzanan o nadide lezzetlerinden biri olan mantının oldukça meşakkatli yapımının hakkını veren enfes lezzetiyle gönüllerimizdeki yeri apayrı. Lakin mantı sofralarımızda yerini aldığında ‘mantının yanına ne iyi gider?’ sorusuna cevap bulmak biraz zorlayıcı olabiliyor.

Mantı, yemek kültürümüzde sıklıkla ana yemek olarak tüketilse de özel günlerde ya da davet sofralarında soğuk servis edilerek aperatif olarak da tüketilebilir. Bu yüzden ‘mantının yanında ne yenir?’ sorusunun cevabını ararken öncelikle mantıyı ne şekilde tüketeceğimize karar vermemiz gerekecektir.

Mantı ile hem görsel olarak hemde lezzeti açısından müthiş bir uyum yakalayan birbirinden nefis ve pratik tarifleri derlediğimiz bu yazımızda tadına doyamayacağınız leziz mercimek çorbasından, katmer katmer açılan su böreğinden, mis gibi süt kokusuyla tavuk göğsüne kadar meftunu olduğumuz tüm lezzetler bizimle.

Mercimek çorbası tarifi

Mercimek çorbası sofralarımızda seveni çok, sevmeyeni yok ender lezzetlerden biri olarak uzun yıllardır en sık tüketilen çorba olma özelliğini asla kaybetmedi. Peki bu yapımı kolay,lezzeti olay nefis çorbayı mantının yanında tüketip ortaya çıkan lezzet şölenine tanık olmaya ne dersiniz?

Mercimek çorbası
Mercimek çorbası

Yapımı kolay, lezzeti olay; mercimek çorbası tarifi

Zeytinyağlı barbunya tarifi

Zeytinyağlılar söz konusu olduğunda, zeytinyağlı barbunya hemen ilk sıradan ben buradayım diyen lezzetiyle menülerimizde sıklıkla yerini alan bir meze çeşidi. Mantıya eşlik edecek ve kalabalık sofralarda herkesi doyurmaya yetecek bu nefis tarifimize gelin birlikte göz atalım.

Zeytinyağlı barbunya
Zeytinyağlı barbunya

Gerçek su böreği tarifi

Çocukluğumuzdan hatıralarımızda kalan annelerimizin günlerinde, kalabalık sofraların olmazsa olmazı olan yapımı epey emek isteyen mantının yanına altın günlerinin bir diğer yıldızı su böreğini denemeye ne dersiniz? Mantıyı aperatif olarak tüketmeye karar verdiyseniz bu nefis su böreği tarifimizle yakaladığı uyuma müptela olacağınıza eminiz.

Gerçek su böreği
Gerçek su böreği

Yumuşacık lezzetiyle; gerçek su böreği tarifi

Yalancı tavuk göğsü tarifi

‘Gerçek’ su böreği tarifimizden sonra, içine tavuk göğsü eklemediğimiz bu ‘yalancı’ tavuk göğsü tarifimize merhaba deyin. Mantımızı ana yemek olarak tükettik ve sıra nefis bir tatlı ziyafetine geldi işte tam da bu noktada hafif lezzeti ve kolay yapımıyla şefin seçimi olan nefis tavuk göğsü tarifimiz bizim için mantı menümüzün yıldızı olmaya aday.

Yalancı tavuk göğsü
Yalancı tavuk göğsü

Kendi yalancı, lezzeti gerçek; tavuk göğsü tarifi

Mercimek köftesi tarifi

Kısır ve çiğ köfte zaman zamana yerini almaya çalışsa da gönüllerdeki yeri ve damaklardaki izi baki olan o nefis lezzet; mercimek köftesi. Sofralarınızda bol yoğurtlu, soslu mantınızı yedikten sonra midemizi rahatlatacak sağlıklı bir lezzete yer vermek istediğiniz takdirde bu nefis mercimek köftesi tarifimiz tam sizlere göre.

Mercimek köftesi
Mercimek köftesi

Yerini hiçbir şeyin alamayacağı;mercimek köftesi tarifi

Revani tarifi

Mantımızı afiyetle yedik sıra tatlılarda, sütlü tatlı sevmeyenler için Lokma olarak en hafif ve en pratik şerbetli tatlı önerimizle buradayız. Buyrun, mantıdan sonra midemizi yormayacak ama tadıyla mutluluğumuza mutluluk katacak şefin seçimi bu nefis tarifimize göz atalım.

Revani
Revani

En leziz kıvamıyla;revani tarifi

Mücver tarifi

Mantının yanına en iyi eşlik edecek lezzetleri şöyle bir düşünürken aklımıza kolay yapımı ve düşük kalorili olması sebebiyle hepimizin çok sevdiği,en hafif atıştırmalıklardan biri olan mücver mutlaka ilk sıralarda yerini alacaktır. Mücverin en ideal kıvamını yakalamak için Lokma’nın mücver tarifini mutlaka denemelisiniz.

Mücver
Mücver

Lokma farkıyla; mücver tarifi

Şakşuka tarifi

Patlıcan severlerin hem yemek olarak hem meze olarak sofralarında sıkça yer verdikleri bu enfes lezzeti, mantının yanında daha önce tüketmediyseniz çok şey kaçırdınız demektir. Patlıcanlar, biberler, patatesler tezgahlara! Bu yeni ikilinin müptelası olacaksınız.

Şakşuka
Şakşuka

Domates, biber, patlıcan şarkısı eşliğinde; şakşuka tarifi

Enginar salatası tarifi

Mantının yanına kilo almanızı engelleyecek lakin tadıyla sizleri kendinize hayran bırakacak bir lezzet ararken; tam bir sağlık deposu olan, karaciğer dostu enginar ‘ben buradayım’ diyor. Bu çok nefis lezzeti sizlerle paylaşmak bizden, paylaşmak bizden, enginar salatası tarifini denemesi sizden.

Enginar salatası
Enginar salatası

Sağlık deposu; enginar salatası

Zeytinyağlı fasulye tarifi

Taze fasulye yemeğinin taraftarları ayrı, zeytinyağlı fasulyenin taraftarları apayrı. Doğruyu söylemek gerekirse bizim için de zeytinyağlı fasulyenin yeri biraz ayrı. O yüzden ‘mantının yanında ne yenir?’ sorusunu akla getirdiğimizde zeytinyağlı fasulye gönlümüzü çalan lezzetlerden. Hadi gelin bu nefis tarifimize hep birlikte göz atalım.

Zeytinyağlı fasulye
Zeytinyağlı fasulye

Gönüllerde yeri ayrı; zeytinyağlı fasulye tarifi

+Bonus;

Mantı tarifi

Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan ‘mantı evde nasıl yapılır?’ sorusunun cevabını sizlerle paylaştığımız bu tarifimizi adım adım uygulayarak Kayseri mutfağını evlerinize kadar getirmeniz oldukça mümkün. Tadına doyamayacağınız bu enfes lezzeti evlerinizde denemeye var mısınız?

Mantı
Mantı

Kayseri'den mutfaklara uzanan lezzet; mantı tarifi

Hazır mantı tarifi

Ansızın bastıran mantı krizinin çözümü buzlukta! Canımız bir anda mantı çekti ama mantı açmaya hiç mi hiç vaktimiz yok. İşte bu gibi durumlar için hazır mantı satın alıp buzlukta stoklamakta büyük fayda var. Yapmanız gereken tek şey nefis mantı sosunuzu hazırlamak ve hazır mantınızı kaynatmak hepsi bu kadar.

Hazır mantı
Hazır mantı

Aniden bastıran lezzet krizlerinde; hazır mantı tarifi