Veganlar buraya: Türk mutfağından vegan tarifler

Türk mutfağının vegan tarifleri
Türk mutfağının vegan tarifleri

Vegan beslenme, son yıllarda giderek artan bir beslenme biçimi haline gelmişken vegan tarifler, vejetaryen tarifler de son yılların en çok aranan yemek tarifleri arasında yerini alıyor. Öyle ki vegan beslenme tarzına sahip kimseler et ve hayvansal gıdalı ürünlerini hayatlarından çıkardıklarından; kendilerine uygun tarifler bulmak konusunda oldukça zorlanıyor. Ya da zorlanıyordu... Ta ki Türk mutfağından vegan tarifler bu başlık altında ele alınana kadar.

İÇİNDEKİLER

Kış mücveri
Kış mücveri

Türk mutfağı genellikle ağırlığı et ve hayvansal gıdalı ürünlerine vermiş bir mutfak olsa da, özümüze döndüğümüzde gündelik hayatımızda apayrı bir yer almış birbirinden nefis tariflerin çoğunun vegan olduğunu fark etmemek mümkün değil.

Kısır, zeytinyağlı sarma, patates salatası, piyaz gibi yöresel tariflerin birçoğunun aslında vegan tarifler kategorisinde olduğunu bilmeyenimiz var mı?

Bunları aslında hepimiz bilsek de günlük hayat içerisinde farkına varamamış olabilir miyiz? Şimdi farkına varma zamanı: Türk mutfağından vegan tarifler nelerdir? Gelin hep beraber göz atalım...

Fasulye piyazlı hibeş tarifi

Piyaz denilince Türk mutfağında akan suların durduğunu itiraf edelim mi? Fasulyenin kuru fasulye-pilav ikilisinden bile çok yakıştığı piyaz bu kez Antalya usulü fasulye piyazlı hibeş tarifi ile bizlerle. Geleneksel vegan tarifler listemizin bir numarasına merhaba deyin!

Kısır nasıl yapılır?

Annelerimizin altın günlerinden epey alışık olduğumuz beş çayı tariflerinin yıldızına merhaba deyin! Ne mi o? Günlerin vazgeçilmezi kısırın ta kendisi. Kısırlık bulgurun birbirinden nefis yeşilliklerle buluşarak, salçayla taçlandırıldığı bu tarif Türk mutfağından vegan tarifler dendiği takdirde akla gelen ilk tariflerden biri olabilir.

Dereotlu şakşuka tarifi

Yaz akşamlarının en sevilen yemeği şakşuka, Lokma mutfağında bizim en favori patlıcanlı tarifler listemizin yıldızı desek? Dereotunun eşsiz aroması ile taçlandırılmış şakşuka tarifi ile lezzetiyle kendine hayran bırakacak bir şakşuka yemeye hazır mısınız?

Sarımsaklı mercimek köftesi nasıl yapılır?

Gelelim bir diğer beş çayı tarifine... Altın günlerinin en az kısır kadar sevilen o tarifi sizce nedir? Tabii ki de mercimek köftesinin ta kendisi. Sarımsak aromasını sevenler için enfes bir tarif olan sarımsaklı mercimek köftesi tarifi tüm köfte tarifleri aksine etsiz olarak, kırmızı mercimekten yapıldığı için veganlar için de eşsiz bir lezzet.

Mercimek yemeği tarifi

Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan yeşil mercimek bu kez enfes bir yemek tarifi ile karşımızda. Üstelik veganların ihtiyaç duyduğu protein açığını da kapatmaya oldukça kararlı bir şekilde. Veganlar için iyi bir protein kaynağı olan yeşil mercimek yemeği Türk mutfağından vegan tarifler dendiği vakit akla ilk gelen tariflerden biri olabilir.

Fava tarifi

Bakla sevenler, bakla sevmeyenler, baklayla arayı düzeltmeyi kafaya koyanlar buraya! Bize soracak olursanız da baklalı tarifler söz konusu olduğunda bilinen ve sevilen en klişe tariflerden biri olan fava tarifi; Türk mutfağından vegan tarifler başlığının en leziz tariflerinden biri olabilir...

Etsiz çiğ köfte tarifi

Veganların epey uzak olduğu Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu mutfağında da gözden kaçmış vegan bir tarif olduğunu söylesek? Etsiz çiğ köfte, veganların gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri tariflerin başında yer alıyor.

Cevizli çoban salata nasıl yapılır?

Salata tarifleri genel olarak veganların son derece sevdiği ve sıklıkla tercih ettiği o tariflerin başında yer alsa da; çoban salata tarifinin yeri başka. Kült bir lezzet olan çoban salata Türk mutfağından vegan tarifler serimizin en sağlıklı ve en kalorisiz tarifi olabilir.