Yunanistan gezi rehberi

Yunanistan gezi rehberi.
Yunanistan gezi rehberi.

Yanı başımızdaki güzellik Yunanistan, dünyanın en turistik yerlerinden biri. Verilere göre 2022 yılında yaklaşık 28 milyon turist ağırlamış. Bu rakamla dünyanın en turistik 9. ülkesi olmuş. Peki, gezginler neden Yunanistan’ı tercih ediyor? Çünkü burası köklü tarihi, tarihe ışık tutacak mekanları, doğal güzellikleri, adaları ve lezzetli yemekleriyle bir tatilden istenecek her şeyi ziyaretçilerine sunuyor. Eğer siz de Yunanistan’ı keşfetmek istiyorsanız, gezi planınızı oluşturmak için Yunanistan gezi rehberimizden yararlanabilirsiniz.

Genel bakış

Atina.
Atina.

Güneydoğu Avrupa'da bulunan Yunanistan’ın resmi adı Helen Cumhuriyeti. Başkenti Atina olan ülkede resmi dil Yunanca. 10 milyondan fazla kişinin yaşadığı Yunanistan’ın toplam yüzölçümü 131.957 kilometrekare. İlk insanlar Yunanistan’a yaklaşık 200.000 yıl önce gelmiş. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülkede demokrasi, Batı felsefesi ve edebiyatı, tarihçilik, siyaset bilimi, önemli bilimsel ve matematiksel ilkeler, tiyatro ve Olimpiyat oyunları doğmuş. Bu nedenle Batı medeniyetinin beşiği olarak anılıyor. Ülke uzun bir tarihi olsa da modern Yunanistan, 1830’da kurulmuş genç bir ülke. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçiyor. Kış soğuğu ve yaz sıcağını nedeniyle ziyaret için en uygun zaman bahar ayları.

Nasıl gidilir?

Komşumuz Yunanistan’a hava, kara ve deniz yollarıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kısa ve çabuk gitmek isterseniz yaklaşık 1 buçuk saat süren uçak yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Geze geze gideyim derseniz özel aracınızla ya da ülkeye sefer düzenleyen otobüslerle gidebilirsiniz. Kara yolculuğunuz 9 ila 11 saat arasında sürebilir. Yunanistan’a gidebilmenizin bir diğer yolu da deniz. Ayvalık, Dikili, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi ilçelerden Yunanistan’ın Rodos, Kos, Midilli gibi adalarına kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.

Yunanistan’da ise gelişmiş bir ulaşım ağı mevcut. Birçok şehirde otobüs ve taksileri kullanarak istediğiniz yere varabilirsiniz. Başkent Atina’da ulaşım biraz daha kolay. Otobüs ve taksilerin yanı sıra metro, tramvay, banliyö hatları da bulunuyor. Biraz daha konforlu ulaşım isterseniz de araç kiralama imkanınız bulunuyor.

Görülmesi gereken yerler

Yunanistan tarihi, kültürel, doğal ve turistik birçok gezilecek yere sahip bir ülke.

Yunan Adaları.
Yunan Adaları.

Atina

Yunanistan’da ilk durağınız başkent Atina… Adını tanrıça Athena’dan alan bu şehir içinde binlerce yıllık tarihi barındırıyor. Onlardan ilki yüksek şehir anlamına gelen Akropolis. Atina tepesinde yer alan bu bölgede yer alan Parthenon Tapınağı, Yunan mimarisinin en önemli eserlerinden biri. M.Ö. 300’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen Panathinaiko Stadyumu, tamamen mermerden yapılmış dünyanın en büyük stadyumu. Olimpia- Zeus Tapınağı, yaklaşık 700 yılda yapılmış ve Yunanistan’ın en büyük tapınağı. Tüm bu yapılar ihtişamlı görünüşleri ve tarihi duruşları ile sizi kendine hayran bırakıyor. Ulusal Arkeoloji Müzesi görmeniz gereken yerlerden biri. Bu müze, antik dönemden bu yana birçok koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Yunan Adaları

Ülkenin en önemli turizm kaynaklarından olan ve muhteşem güzelliklere sahip adaları, kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. 6 bin tane adanın yalnızca 600 tanesinde yerleşim ve turizm faaliyeti bulunuyor. Bunlardan bazıları ise oldukça meşhur.

Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı hakimiyeti altında birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Girit, Yunanistan’ın en büyük adası. Adada harika bir deniz tatilinin yanı sıra birçok tarihi ve kültürel yer gezebilirsiniz. Venedik Kalesi, Aya İrini Geçidi, İraklio ve hanya şehirleri tarihi açıdan zengin olan yerler. Girit Doğal Tarihi Müzesi, Girit Arkeoloji Müzesi, Knossos Açık Hava Müzesi’nde kültürel bir gezi düzenleyebilirsiniz.

Selanik.
Selanik.

Santorini’nin harika plajlarında keyifli vakit geçirebilir, arkeoloji müzesi ve kiliselerini ziyaret edebilirsiniz.

Özellikle deniz tatili yapmak isterseniz rotanız Mykonos. Harika plajlara sahip olan adanın küçük bir de merkezi bulunuyor.

Merkezi eski ve yeni olarak iki ayrılan ve eskisi UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Rodos, Yunanistan’ın en görülesi adalarından biri.

Bodrum’a oldukça yakın olan Kos Adası, güzel plajları ve tarihi dokusu ile harika bir tatil kaçamağı yapılacak bir yer.

Yunanistan’ın yeşil adası Midilli, doğal güzellikleri ve birbirinden renkli meyve bahçeleri ile meşhur. Ada öyle yeşil ki ‘Zümrüt Ada’ olarak anılıyor.

Selanik

Ülkenin en turistik yerlerinden biri de Selanik şehri. Muhteşem bir doğaya sahip şehirde görebileceğiniz birçok yer var. Atatürk evini ziyaret edebilir, Selanik Arkeoloji Müzesi ve Selanik Bilim Merkezi ve Teknoloji Müzesi’ni gezebilirsiniz. Şehrin tarihi dokularından Beyaz Kule, Aya Dimitri Kilisesi, Büyük İskender Heykeli, Ayasofya Selanik, Selanik Antik Agora Meydanı ve Galerius Kemeri’ni görebilirsiniz. Selanik’te alışveriş yapmak isterseniz yöresel pazarlar Kapani Selanik ve Modiano Pazarı’na gidebilirsiniz.

Ne yenir?

Yunanistan, belki de ağız tadınıza en uygun yemekleri bulabileceğiniz bir ülke. Çünkü Türkiye ile birçok yemeğin kendilerine ait olduğu konusunda hala kavgaları sürüyor. Ülkenin en sevilen geleneksel yemeği papoutsakia. Patlıcanların pişirilip etli domates sosu ile doldurulduktan sonra beşamel sosu ile harmanlanmasıyla ele edilen yemek oldukça lezzetli. Fırınlanmış makarna katmanlarının arasında yer alan et ve üzerine dökülen domatesli sos ile hazırlanan pastitsio, kesinlikle denemeniz gereken bir diğer Yunan yemeği. Süzme yoğurt, sarımsak, salatalık, dereotu ve zeytinyağından oluşan tzatziki mezesi neredeyse her yemeğin yanında aranan bir lezzet. Un ve bademden yapılan bir çeşit un kurabiyesi olan Kavala Kurabiyesi, adını dünyaya duyurmuş bir tatlı. Ülkenin en ünlü hamur işi çeşitlerinden biri olan bougatsa, tatlı bir börek türü. İrmikli bir muhallebi ile yapılan böreğin üzerine pudra şekeri dökülüyor.

Ne alınır?

Yunanistan’da birçok geleneksel hediyelik bulabilirsiniz. Bunlardan en özeli antik Yunan miğferi… Roma ordusunu sembolize eden bu miğfer bronz rengi ile oldukça dikkat çekiyor. Genellikle güzel bir ev aksesuarı olmasından dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Ülkede en çok satılan hediyeliklerden buzuki, Yunanistan’a ait bir çalgı türü. Yunanistan tınılarını evine taşımak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bir çeşit Yunan geleneklerine özgü tespih olan komboloi, sevdiklerinize hediye edebileceğiniz aksesuarlardan biri. Psikolojik olarak insanları rahatlattığına inanılan tespihlerden farklı modelleri seçebilirsiniz. Eğer mitolojiye merakınız varsa Yunan mitolojisi oyun kartları tam da size göre. Yunan mitolojisi karakterlerinin görsellerinin kullanıldığı iskambil kağıtları ile keyifli oyunlar oynayabilirsiniz.

Ülkenin ünlüsü

Pisagor.
Pisagor.

Yunanistan denince akla ilk gelen şey hiç şüphesi Roma İmparatorluğu ve Bizans… Bu ülke birçok uygarlığa medeniyetlik yapsa da Roma İmparatorluğu ve Bizans ile adeta özdeşleşmiş durumda. Yunan kültürünün bir dansı olan Sirtaki, ülkenin en önemli ve bilindik değerlerinden biri. Sirtaki demişken ilginç bir adet olan tabak kırma da Yunanistan'a özgü bir gelenek. Sirtaki sırasında bazı kişiler ellerindeki tabakları sırayla kırıyor. Yunanca’ya ait sonuna -i eklenen kelimeler, ülkenin en çok bilinen özelliklerinden. Hatta her kelimenin sonuna -i eklenerek Yunanca’ya dönüştüğüne dair espriler bile yapılıyor. Antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden biri olan Pisagor, Yunanistan’ın belki de en bilinen ünlülerinden. Yunanistan’ı dünyaca ünlü yapan şeylerden biri de harika mezeleri. Akdeniz bölgesinin tüm güzelliklerini tadabileceğiniz mezeleri dünyaya mal olmuş durumda.

Ülkenin efsanesi

Koca bir mitolojiye sahip olan Yunanistan, efsaneler ülkesi diyebiliriz. Yunan mitolojisinde ürkütücü yaratıklarından olan Typhon, bu efsanelerden biri. İnanışa göre Typhon, tüm canavarların babası. Bu yaratık Yunan mitolojisindeki tüm yaratıkların en güçlü ve en ölümcülü olarak kabul ediliyor. Kimi inanışa göre bedeninin üstü insana benzerken kimi inanışta ise bir kafa yerine yüz ejderha kafasına sahipmiş. Alt yarısı ise tıslama sesi çıkaran devasa engerek sarmallarından oluşuyormuş. Kocaman kanatları olan canavarın gözlerinde ateş parlıyormuş. Typhon öyle güçlüymüş ki, Olimposluların bile korktuğu bir canavar olarak biliniyormuş. Efsaneye göre, Typhon Olimpos’a saldırmış ancak Olimposluların Kralı Zeus, Typhon'un karşısına 100 adet yıldırım atarak onu yenmiş. Yerel halk Typhon'un Sicilya'daki Etna Dağı'nın altında hapsedildiğine inanıyor.