Akdeniz mutfağına ait birbirinden nefis 10 tarif

Akdeniz mutfağı
Akdeniz mutfağı

Sıcacık havasıyla, nefes kesen doğasıyla, sağlıklı mı sağlıklı mutfağıyla ‘Akdeniz akşamları bir başka oluyor.’ diyelim mi? Alışılageldik Türk mutfağı lezzetlerine şöyle bir baktığımızda et yemekleri ve ağır yemekler sahnede iken Akdeniz mutfağında bu durum biraz daha farklı diyebiliriz. O sebeple gelin Akdeniz mutfağının birbirinden nefis lezzetlerini birlikte keşfedelim.

Genellikle sebze yemeklerinden, birbirinden nefis mezelerden oluşan Akdeniz mutfağı aslında Ege mutfağı ile de oldukça benzerlik gösteriyor diyebiliriz. Netice olarak ılıman iklim kuşağında yer alan ve tarımsal faaliyetler konusunda oldukça üretken olan bu bölgelerimizde sebze yemeklerinin çeşitliliğine ve bu denli revaçta oluşuna pek de şaşırmamamız gerek.

Sebze yemekleri kadar, balık ve deniz ürünlerinin de geniş bir yer tuttuğu Akdeniz mutfağı genel hatlarıyla oldukça sağlıklı bir beslenme stilini benimsemiş ve son derece lezzetli bir yemek kültürüne sahip diyebiliriz. Şimdi bu nefis mutfağa ait olağanüstü lezzetler arasından Lokma’nın favorilerini sizlerle paylaşma vakti.

Tantuni

Tantuni.
Tantuni.

Akdeniz mutfağı dendiği vakit akla ilk gelenlerden biri olan tantuniyle listemize lezzetli mi lezzetli bir giriş yapalım istedik. Mersin’in dünya genelinde adını duyurmasını sağlamış olan tantuni bizce bu ünü fazlasıyla hak eden yöresel lezzetlerden.

Mersin'in simgesi: Tantuni tarifi

Babagannuş

Babagannuş.
Babagannuş.

Akdeniz mutfağının bizce lezzet konusunda açık ara önderi olan Hatay’a selam olsun. Közlenmiş patlıcanın en lezzetli hali olduğundan hiçbir şüphemiz olmayan babagannuş oldukça pratik yapımı ve dillere destan lezzetiyle keyifli akşam yemeklerine eşlik edecek en güzel mezelerden biri.

Mezenin en lezzetli hali:Babagannuş tarifi

Yüksük çorbası

Yüksük çorbası.
Yüksük çorbası.

Akdeniz mutfağından konu açılmışken sözü Adana’nın o meşhur yüksük çorbasına getirmemek elbette mümkün değildi. Oldukça doyurucu ve lezzetli olan yüksük çorbasının farklı versiyonlarından damak tadınıza en uygun olanı seçip deneyimlemenin bizce tam vakti.

Adana köprü başı, otur saraya karşı:Yüksük çorbası tarifi

Şıh Mualla

Şıh Mualla.
Şıh Mualla.

Hatay mutfağına ait düşük kalorili ve oldukça lezzetli bir yemek olan şıh mualla, bize soracak olursanız yiyebileceğimiz en iyi sebze yemeklerinden biri. Yöresel yemeklerin çoğunluğunun aksine son derece pratik yapımıyla da gönlümüzde apayrı bir yeri olan bu tarifimizi mutlak suretle denemenizi tavsiye ediyoruz.

Etnik bir sebze yemeği: Şıh mualla tarifi

Şilofta

Şilofta.
Şilofta.

Antalya’nın pek bilinmeyen yöresel lezzetlerinden biri olan şilofta, bize kalırsa çorbaya benzer kıvamıyla oldukça ilginç lakin tadıyla bir o kadar da lezzetli. Tarçın, karanfil, ceviz ve susamın bir araya gelerek oluşturdukları bu lezzet şöleni aklınızı başınızdan alacak gibi duruyor.

Antalya'dan şilofta:Şilofta tarifi

Humus

Humus.
Humus.

Türk mutfağında humus dendiği vakit akan suların durduğu gerçeğini hepimiz bildiğimizden bu övgümüzü bir ayrıcalık olarak kabul etmeyeceğinizi düşünüyoruz. Nohut ve tahinin birbirleriyle olan uyumuna her defasında hayran kaldığımız humusu Mersinliler nasıl mı bu kadar lezzetli yapıyor? Buyurun tarifimize!

Mersin'den dünyaya açılan kapı: Humus tarifi

Kömbe kurabiyesi

Kömbe kurabiyesi.
Kömbe kurabiyesi.

Ülkemizin en zengin mutfağına sahip illerinden birinde alıyoruz yine soluğu. Bize kalırsa Hatay’ın künefesi kadar lezzetli ve ünü hak eden bir başka tatlısı daha var ki o da kömbe kurabiyesi. Ceviz ve tarçının kokusunun tüm mutfakları saracağı bu nefis kurabiyeyi hiç denemediyseniz şimdi tam vakti.

Kültür mozaiği Hatay'dan:Kömbe kurabiyesi tarifi

Ekşili et

Ekşili et .
Ekşili et .

Akdeniz bölgesinin özellikle bayram, düğün, kutlama gibi özel zamanlarda yapılan bu nefis mi nefis yemeğiyle daha önce tanış mıydınız? Bir et yemeği olmasına rağmen oldukça düşük kalorili ve hafif olması sebebiyle de diyet yapanların oldukça seveceğini düşündüğümüz ekşili et tarifimizle sizleri baş başa bırakalım.

Özel günlerin olmazsa olmazı:Ekşili et tarifi

Sini kebabı (Lahm- sini)

Sini Kebabı (Lahm-ı Sini).
Sini Kebabı (Lahm-ı Sini).

Akdeniz bölgesi mutfağı semalarında lezzet avına çıkınca bin bir lezzete ev sahipliği yapan Hatay’dan uzaklaşabilmek ne mümkün? Görünüşte koca bir köfteyi andıran bu leziz kebap Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu kebaplarının pabucunu dama atacak gibi duruyor :)

Kebap kültürüne Hatay soluğu:Sini kebabı tarifi

Topalak çorba

Topalak çorba.
Topalak çorba.

Kapanışı Mersin’e ait tek bir kaşığında dahi doyabileceğiniz lezzet mirasıyla yapalım istedik. Topalak çorba, içerisinde köfteler bulunan bir çorba çeşidi olduğundan kalori hesabı yapanların bizce mutlak suretle uzak durması gereken bir çorba çeşidi olduğunu en baştan söylemek de fayda var tabi. :)

Ve kapanış: Topalak çorba tarifi