Sivaslılar buraya: Birbirinden nefis Sivas yemekleri

asma yapraklı iç
asma yapraklı iç

Sivaslıların deyimiyle 'yiğidin harman olduğu yer' Sivas'tan herkese merhaba. İl il, hangi şehrimizin mutfağında hangi yemekler var? Sorusunun cevabı zaman zaman yöresel lezzetler ile yakından ilgili herkesin aklını karıştırır. Hangi şehrin hangi yemekleri ünlü? Sorusuyla yola çıktığımız bu serimizde bu akıl karışıklığını gidermek ve bir mutfak kültürünü yakından tanımak için ilk konuğumuz Sivas ve Sivas yemekleri. Sivas yöresel yemekleri ile çıktığımız bu yolculukta, yöresel yemek tarifleri hazinenize yenilerini katmaya hazır mısınız?

Tüm yemek tarifleri bizim için birbirinden leziz olsa da yöresel yemeklerin tadı, tuzu bir başkadır sofralarımızda. Yapılışı her ne kadar bir nebze meşakkatli olsa da yöresel yemeklerin lezzeti hiçbir tarifte bulunmaz, hiçbir şey onların yerini tutmaz.

Hele ki bu yemekler memleketimizin yemekleri olduğu vakit değmesinler keyfimize. İşte tüm Sivaslıların memleket hasretini bir nebze olsun dindirecek, büyüklerinden yedikleri o yemekleri bu kez kendilerinin denemesini sağlayacak tüm Sivas yemekleri için sizleri şöyle alalım.

Asma yapraklı iç tarifi

Sivaslıların deyimiyle 'bad' bizim deyimimizle asma yapraklı iç... En sevilen Sivas yemeklerinden biri olabilir. Sarmalar henüz sarılma aşamasındayken iç harcını kaşıklamaya bayılanların oldukça seveceği bu tarifi denemek için sizi mutfaklara alalım.

Pezik turşusu nasıl yapılır?

Mutfakta hiçbir şeyi ziyan etmeyi sevmeyenler için enfes bir yöresel tariflerde huzurlarınızda Lokmacığınız. Pancar saplarından yapılan, dal turşusu olarak da bilinen pezik turşusu; bizim için en leziz turşu tarifleri arasında yerini çoktan aldı.

Gılnış tarifi

Çerkez yemeklerinden birinin gelip de tüm Sivas'ı etkisi altına aldığını söylesek? Türk mutfağında Sivas'a ait olarak benimsediğimiz ve artık Sivaslıların kabul ettiğimiz gılnış en leziz yöresel yemeklerden biri. İster kırmızı et ile deneyin ister bizim tarifimizdeki gibi tavuk eti ile deneyin ama siz gılnış tarifini mutlaka deneyin.

Kıymalı fellah köfte nasıl yapılır?

Bu başlık biraz kaos çıkarabilir bizlerden söylemesi... Şayet kıymalı fellah köfte Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da epey sevilen ve paylaşılamayan bir lezzet. Sivas'ta 'Çingene' adıyla bilinen kıymalı fellah köfte tarifini bir de Lokma tarifiyle deneyimlemeye ne dersiniz?

Düğülcek çorbası tarifi

İnce toz bulgur yani kısırlık bulgura Sivas'ta düğülcek çorbası dendiğinden haberiniz var mı? İnce kısırlık bulgurdan yapılan düğülcek çorbası size şimdiye kadar denediğiniz tüm çorba tarifleri ile aranıza mesafe koydurabilir.

Sivas telli katmeri nasıl yapılır?

Hamur işi tarifleri defterinize bir yenisini eklemeye hazır mısınız? Sivaslılara birçok yemek tarifinin daha pabucunu dama attıran Sivas telli katmeri ile çay keyifleri hiç olmadığı kadar leziz, hamur işi tarifleri hiç olmadığı kadar pratik.

Kalburabastı tarifi

Tüm şerbetli tatlı severlerin göz bebeğidir kalburabastı. Zaman zaman baklavanın bile yerini alır, liderlik tahtına kurulur. Osmanlı mutfağından günümüze gelmeyi başarmış en nadir lezzetlerdendir. Sivas'ta bayramların, düğünlerin, ramazanların, özel günlerin vazgeçilmezidir; sizi ansızın mutfağa sürükleyecek olandır. Ee hadi mutfağın yolunu tutma vakti geldi mi?

Kelle tatlısı nasıl yapılır?

Sivas'ta tüm bayram boyu gittiğiniz, gidebileceğiniz her evde karşınıza çıkacak; baklavanın ikiz kardeşi olarak adlandırabileceğimiz kelle tatlısını daha önce denemiş miydiniz? Bu soruya cevabınız hayır ise bildiğiniz tüm tatlı tarifleri ile vedalaşma vakti. Sahne, kelle tatlısının.