İftara özel 12 nefis ve pratik çorba tarifi

​İftara özel 12 nefis ve pratik çorba tarifi
​İftara özel 12 nefis ve pratik çorba tarifi

Ramazan'a özel lezzetli ve nefis çorba tariflerini sizlerle paylaşmaya geldik. Hazırladığımız bu listede soğuk çorbalardan yöresel çorbalara, yapımı kolay domates çorbasından mercimekli erişteli sakala çarpan çorbasına birbirinden enfes ve farklı çorba tariflerimiz var. İftar için kolay ve ekonomik, bol çeşitli, terbiyeli-terbiyesiz en güzel iftar çorbaları videolu, fotoğraflı aşamaları ve püf noktalarıyla Lokma'da!

Türk milleti olarak çorbaları çok seviyor ve yemeğe mutlaka çorbalarla başlıyoruz. Doğal olarak bu da Ramazan ayına da yansıyor. İftar sofralarında menüyü oluşturan en temel yiyeceklerden biri çorbalar. Lokma’da ana yemeklerde olduğu gibi çorbalarda da epey geniş bir yelpazeye sahibiz. İçimizi ısıtan bu lezzetlere geçmeden önce içeriğimizle alakalı bazı detayları paylaşalım.

Arabaşı çorbası, sıcak ayran aşı, soğuk ayran aşı, buğdaylı soğuk çorba, sakala çarpan çorbası, alaca çorbası ve mantar çorbası gibi gibi oldukça fazla epey fazla çorba tarifi veriyoruz.

Bunların haricinde değişik yöresel çorbalar, unlu-unsuz çorba tarifleri ve pratik çorba tarifleri de Lokma’da! Eğer siz de çorba tarifleri konusunda bir rehbere ihtiyaç duyuyorsanız ve çorba çeşitleri bulmakta güçlük çekiyorsanız bu tariflere yönelebilirsiniz. Üstelik konumuzun büyük kısmı kolay çorba tariflerini içeriyor.

Ramazan sofralarının olmazsa olmazlarından çorbalara geçiyoruz şimdi de. Çorba tarifleri herkes tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Üstelik aynı çorbaları yapmak dışında ramazanda menüyü çeşitlendirmek isteyenlerin sayısı da oldukça fazla.Hemen her lezzet için olduğu gibi en güzel, en nefis ve en farklı çorba tarifleri de Lokma’da!

Değişik çorba tarifleri arayanlar ve çorba nasıl yapılır diyenler için tarifleri, kalori değerlerini, besin değerlerini ve diğer ayrıntıları aktarıyoruz.

Arabaşı çorbası nasıl yapılır?

“Arabaşı hangi yörenin?” dediğiniz duyar gibiyiz. Arabaşı çorbası başta Yozgat olsa da, esasen İç Anadolu Bölgesi’nin bir lezzeti bir çorbası. Tabi, bakmayın sadece İç Anadolu dediğimize bu çorba tarifi Türkiye genelinde birçok farklı bölgede yapılıyor. Özellikle besleyici ve doyurucu etkisiyle birçok kişinin bu Arabaşı çorbasını seçtiğini söyleyebiliriz. Doğal olarak Ramazan ayı menüleri için de vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 saat hazırlanma süresinin olduğu, çorbanın yapım zorluk seviyesi ise orta derecede.

İç Anadolu'nun bağrından kopan çorba: Arabaşı çorbası
İç Anadolu'nun bağrından kopan çorba: Arabaşı çorbası

Özel çorba tarifi: Sıcak ayran aşı

Daha çok Doğu ve Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezlerinden olsa da sıcak ayran aşı özellikle son yıllarda Türkiye’nin hemen her yerinde sıkça tercih ediliyor. Buğday, nohut ve süzme yoğurtla kemik suyunun birleşerek zenginleştirdiği çorba, baharatlarla birlikte nefis bir kıvama geliyor. Yaz - kış tercih edilecek nefis çorbanın tarifini aşağıdaki bağlantıda paylaşıyoruz.

Doğu ve Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi: Sıcak ayran aşı
Doğu ve Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi: Sıcak ayran aşı

Soğuk ayran aşı yapımı

Çorba çeşitleri konusunda genel bir kültüre sahip olmak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken bir lezzet: Soğuk ayran aşı çorbası. Az önce sıcak ayran aşı tarifini paylaşmıştık. Aslında bu da özellikle sıcak yaz günlerinde ve iftar sofralarında ‘serinletici’ etkisiyle tercih ediliyor.

İfrar sofraları için ferahlatıcı çorba tarifleri isteyenlerin öncelikle denemesi gereken bu çorbaya damak zevkinize göre ekstra haşlanmış mısır, semizotu ve taze otlar da ekleyebilirsiniz.

Yapımında kullanılan malzemeleri, tarifi, hazırlık aşamalarını ve diğer tüm ipuçlarını paylaştığımız tarifin ayrıntılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

‘Serinletici’ etkisiyle: Soğuk ayran aşı
‘Serinletici’ etkisiyle: Soğuk ayran aşı

En güzel çorba tariflerinden biri: Buğdaylı soğuk çorba

Bir diğer soğuk çorba çeşidi de buğdaylı soğuk çorba. Özellikle yaz mevsiminde çok fazla tercih edildiğini hatırlatalım. Soğuk çorbaların hem ferahlatıcı hem besleyici hem de doyurucu olduğunu unutmayalım. Hele ev yapımı yoğurt varsa, damak zevkinize göre bu çorbanın içine ilave edip iftar için farklı ve nefis bir çorba haline getirebilirsiniz. Epey zengin besin değerlerine rağmen düşük kalorisi nedeniyle buğdaylı soğuk çorbayı 60 dakikada hazırlayıp kolayca servis edebilirsiniz. Üstelik yapımını da kolay ve pratik.

Diyet yapanların tercihi: Buğdaylı soğuk çorba
Diyet yapanların tercihi: Buğdaylı soğuk çorba

Sakala çarpan çorbası tarifi

Afyon’a özel bir lezzet olan sakala çarpan çorbasının asıl önemli noktası çok doyurucu olması. Hem iftarda hem sahurda tercih edilebilecek olan bu çorba farklı isimlerle bilinse de hemen hemen tüm bölgelerimde yapılan yöresel çorbalar arasında.

Yapımı kolay ve doyurucu çorba tarifi arayanlar için Lokma önerileri arasında sakala çarpan çorbası da yer alıyor.

Bakmayın isminin farklı olmasına mercimek ve eriştenin temel malzeme olduğu bu çorba bol vitamin nedeniyle vücudun direncini artırdığını da ekleyelim. Tarife ve diğer tüm ayrıntılara aşağıdan erişebilirsiniz.

Afyon’a özel bir lezzet: Sakala çarpan çorbası
Afyon’a özel bir lezzet: Sakala çarpan çorbası

Alaca çorbası malzemeleri

Gaziantep mutfağına ait bu nefis çorba, yine ‘pratik çorba tarifi’, ‘kolay çorba tarifi’, ‘hızlı yapılacak çorba tarifi’ isteyenler için ideal olanların başında geliyor. Alaca çorbası malzemeleri, tarifi, yapımı ve ayrıntıları bağlantıdaki tarifte paylaşıyoruz. Ancak nohutun geceden ıslatılması gerektiğini; aşurelik buğdayın da gece bir taşım suyla kaynatılıp bekletilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Pratik çorba tarifinde: Alaca çorbası
Pratik çorba tarifinde: Alaca çorbası

Mantar çorbası yapılışı

Yaz-kış vazgeçilmez çorbalardan biri olan mantar çorbası, sütlü ve kremalı olarak da çeşitlendirilebiliyor. Sütsüz ve kremasız mantar çorbası tarifi arayanlar için ise tarif 5 yıldızı hakediyor. Evde olan malzemelerden sadece mantar, soğan, un ve tereyağı kullanarak nefis bir mantar çorbası yapmak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Ramazan sofralarında çok sık tercih ediliyor olmasının nedeni de; kolay, lezzetli ve besleyici bir çorba tarifi olması. Bu besleyici ve pratik bir çorba tarifi arayanlar için mantar çorbasının iyi bir alternatif olacağını söylemek şart.

Yaz-kış vazgeçilmez çorba: Mantar çorbası
Yaz-kış vazgeçilmez çorba: Mantar çorbası

Köfteli çorba nasıl yapılır?

Dolu dolu malzeme kadrosuyla tek başına öğün olmaya aday köfteli çorba tarifi Ramazan’da da en sevilen çorbalar arasında. Zengin besin içeriği ile karnınızı doyuracak, içinizi ısıtacak, belki de mini mini hazırlayacağınız köfteleri yemeye doyamayacaksınız. Diğer ismiyle topalak çorbası yaparken sizi zorlamayan ve kendine hayran bırakan köfteli çorba tarifleri arasında. Bu nefis çorba tarifi tarif defterinizde yer almayı hak ediyor. Küçükten büyüğe herkesin seveceği köfteli çorba mutlaka denemeye değer.

Çok yemek yemeyi istemeyenlere: Köfteli çorba
Çok yemek yemeyi istemeyenlere: Köfteli çorba

Tarhana Çorbası tarifi

Hastalık denince akla hemen tarhana çorbası gelir. Kış aylarının vazgeçilmezi, hastalıkların şifasıdır. Bu nefis çorba Ramazan’da da vazgeçilmezlerimiz arasında.

Normalde öğün farketmeksizin içilen en lezzetli tarha çorbasının seveni çoktur, bilmeyeni de yoktur!

Tadıyla, kokusuyla tam bir Anadolu lezzeti olan tarhanaya bu tarifimizle bir kez daha hayran olacaksınız. Yapımı kolay ve basit olan tarifimize bir de sarımsak kattık, oda boş durmadı; lezzetine lezzet faydasına fayda kattı. Şifa olsun!

Hastalık denince akla ilk gelen: Tarhana Çorbası
Hastalık denince akla ilk gelen: Tarhana Çorbası

Domates çorbası yapılışı

Domates çorbası deyince mis gibi kokuların çoktan burnunuza geldiğini biliyoruz. Dumanı üzerinde tüten ağızda naif bir tat bırakan domates çorbası Ramazan ayına da çok yakışan çorbalardan. Diğer çorbalara kıyasla oldukça pratik ve kolay yapımı ile kendinizi ödüllendirecek, lezzetiyle tüm ev halkını da keyiflendireceksiniz. Eminiz ki sunumuyla şov yapacak, un ilaveli tadıyla akıllarda kalacak. Şimdi tam mevsiminde domates çorbası zamanı! Afiyet olsun.

Mevsimiyle şölen yaşatan çorba: Domates çorbası
Mevsimiyle şölen yaşatan çorba: Domates çorbası

Kabak çorbası tarifi

Ramazan için aradığınız hafif çorba tarifi burada. İçiniz ısınırken lezzetine doyum olmasın diyenlerin vazgeçemeyeceği nefis bir kabak çorbası bu. Hem de sağlıklı olsun diye besin değerleri yönünden oldukça zengin. Tabi bir de farkımız olsun dedik, ve bu kabak çorbası tarini kuru biberli hazırladık. Biz mest olduk, herkese önerdik. Siz de pişman olmamak için mutlaka deneyin!

Kabak severlerin çorbası: Kabak çorbası
Kabak severlerin çorbası: Kabak çorbası

Yoğurtlu semizotu çorbası tarifi

Semizotu çorbası daha önce denemiş miydiniz? Soğuk olarak yapılanı yaygındır ama sıcak semizotu çorbası nedense bilinmez. Nereye koysan yakışan semizotu, çorbasıyla da sizi kendine bağlayacak.

Özellikle Ramazan günlerine yakışan bu çorba kase kase içilen soğuk çorbaların en beğenilenleri arasında yerini alacak.

Basit ve kolay hazırlanışıyla sofranızdan eksik olmayacak. Ramazan ayının ferahlatıcısı yoğurt ile birleşen semizotu düşük kalorisiyle de sizi mest edecek! Biz kendisini bu kadar övdük madem bir bildiğimizden. Bir kase daha almanız konusunda iddialıyız! Mutlaka deneyin, afiyet olsun.

Düşük kalorisiyle övgüye layık çorba: Yoğurtlu semizotu çorbası
Düşük kalorisiyle övgüye layık çorba: Yoğurtlu semizotu çorbası

Semizotu çorbası nasıl yapılır?

Biz sizin için bunları seçtik fakat siz farklı tarif arayışı içerisindeyseniz, lezzetli ve nefis çorba tariflerimizebakabilirsiniz.