Dünyanın mantıları: 15 farklı ülkeden 15 mantı çeşidi

 Dünyanın mantıları
Dünyanın mantıları

Mantı denilince aklınıza ilk gelen şey ne? Bizim sanıyoruz ki yıllardır cevabını bulamadığımız şu soru ‘mantı Sinop’ta mı yenir? Kayseri’de mi yenir?’. Biz yıllardır bu soruya cevap ararken dünya mutfağına ait mantıları derlediğimiz bu yazımızdan sonra yeni bilinmezimiz ‘en güzel mantı hangi ülkede yenir?’ olarak kendini güncelledi. Gelin birbirine hem çok benzeyen hem de oldukça farklı tatlara sahip olan mantıları derlediğimiz ‘Ülkeler ve Mantılar’ içeriğimizden sonra bu kararı hep birlikte verelim…:P

Çin - Baozi

Mutfaklarında mantı bile varken neden yarasa yediklerini sorguladığımız Çin ile listemize başlangıç yapalım istedik. :P Çin mutfağının önemli bir lezzeti olan bao, bau, nunu gibi isimlerle de anılan mantı hamurunun içerisine et veya sebze doldurulup, buharda pişirilerek hazırlanır.

Gyoza - Japonya

Hazır Uzak Doğu mutfağındayken pek de uzaklaşmadan Japonya’nın enfes mantısı gyozadan da söz edelim istedik. Genellikle soya sosuna bandırılarak tüketilen bu gyoza suda haşlanan ve tavada pişirilen iki versiyonuyla da kalbimizi çalmayı başarmış bir lezzet.

Japon mutfağının kare ası; gyoza tarifi

Rusya - Siberian Pelmeni

Bir Başkadır Meryem bu postumuzu görse yüksek ihtimal ‘yani Lokmacım sen de eviriyon çeviriyon lafı Türk mutfağına getiriyon’ :P derdi lakin siberian pelmeni bildiğimiz Kayseri mantısının ketçap ve mayoneze bandırılarak tüketilen versiyonu. Sarımsaklı yoğurt üstüne kızdırılmış yağ mı? Yoksa ketçap mayonez mi? Karar sizin…

Rusya'dan gelen lezzet dalgası; siberian pelmeni tarifi

Moğolistan - Kuushur

Soğuk mu soğuk bir ülke olan Moğolistan’da sıcacık ve bir o kadar lezzetli bir mantı çeşidi olduğunu daha önce duymuş muydunuz? Bir çeşit kıymali pişi olarak da adlandırabileceğimiz bu mantı çeşidi bu serinin en favori lezzetlerinden biri olabilir…

Perogie - Polonya

Aile büyüklerinin ellerinden yenilen şeylerin bir başka lezzeti olduğuna inananlar elbette ki sadece bizler değiliz. Polonya’da en lezzetlisini anneannelerin, babaannelerin yaptığına inanılan perogie, dilediğiniz malzemeyle hazırlanabilmesi ve farklı pişirme tekniklerine sahip olmasıyla her damak tadına hitap edebilecek bir mantı çeşidi.

Babaanne usulü; perogie tarifi

Coxinha - Brezilya

Her ülkenin kendine has bir mantı çeşidi olur da Brezilya’nın olmaz mı? Bir çeşit içli köfte olarak da adlandırabileceğimiz coxinha içerisindeki haşlanmış tavuk parçaları ve dışındaki o galeta unu kaplamasıyla geldi gönlümüze ilk sıralardan yerleşti.

Hem içli köfte, hem mantı; coxinha tarifi

Mandu - Kore

Mantı büyüklüğü göz önüne alındığında ‘bir kaşığa 40 tane sığanı makbuldür’ diyen anneannelerimiz, babaannelerimiz manduyu görse ne derdi pek bilemiyoruz ama oldukça iri olarak hazırlanan bu mantı çeşidi Kore mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Kore mutfağına saygı duruşu; mandu tarifi

Moğolistan - Buuz

‘Nasıl yani Lokmacım Moğolistan’da da mı benzer bir Sinop mantısı mı Kayseri mantısı mı ikilimine düşüyoruz?’ EVEEET. Moğolistan’da khuushuurun her ne kadar sıkı fanları olsa da iç harcı farklı malzemelerle hazırlanabilen buuzun ıspanaklı versiyonunu yiyen herkesin taraf değiştirdiği gelen dedikodular arasında. :D

Kuushuura sıkı rakip; buuz tarifi

Gürcistan - Khinkali

Moğolistan’ın buuzunun ‘kanka biraz değiştir hoca anlamasın’ versiyonu olan khinkalinin, buuzdan tek farkı mantı hamurunun içerisini genellikle mantar, patates ve eti birlikte harmanlayarak doldurmaları.

Gürcistan'ın imzası; khinkali tarifi

Nepal - Momo

İçsiz mantı olur mu? Olsa da nasıl olur? Pek bilemesek de Nepal ve Güney Hindistan’da sıklıkla tüketilen bir mantı çeşidi olan momo epey sevilen yiyecekler arasında. Momo her ne kadar içsiz bir mantı çeşidi olsa da Asya mutfağının olmazsa olmazı soslar ile servis edildiğinde epey lezzetli bir hal alıyor.

Afganistan - Mantu

İsim olarak de lezzet olarak bizim mantımıza en çok benzeyen mantı ise Afganistan’ın nefis mi nefis mantusu. Lezzet olarak birebir Kayseri mantısına benzeyen mantu, şekil olarak ise Uzakdoğu mutfağının mantılarından esinlenerek hazırlanmış.

İtalya - Ravioli

Makarnanın anavatanı olarak bilinen İtalya’nın mantı konusunda eksik kalacağını düşünen yoktur diye umut ediyoruz. :D Genellikle peynir veya ıspanakla doldurulan ravioli hem şekli hem lezzeti açısından dünya mutfağının mantı konusunda da ipi göğüsleyen ülkelerinden biri.

Ravioliyi bir de böyle deneyin;kabaklı fesleğenli ravioli tarifi

İspanya - Noqui

Bize kalırsa şekil itibariyle pek bir havalı bulduğumuz mantı çeşidini açıklamaya geldi sıra, o lezzet; İspanya’nın noquisi. Noqui sebze ve et ile doldurularak hazırlanan bir mantı çeşidi. Lakin İspanyollar bu enfes lezzeti sofralarında ara sıcak olarak tüketerek biraz haksızlık etmiyor değil. :(

Azerbaycan - Düşbere

İki devlet, tek millet! Gönlümüzde yeri bambaşka olan Azerbaycan’ın düşberesi bizim Kayseri mantısının sirkeli çorbada servis edilen hali dediğimiz vakit tam anlamıyla anlatmış olabileceğimizi düşünüyoruz. Azerbaycanlı takipçilerimizden birbirinden nefis düşbere fotoğrafları bekliyoruuuzz.

Türkiye - Mantı

Geliyooooorr gönlümün efendisi! Bu defa bayrakları çıkardık Kayseri’ye ayrı, Sinop’a ayrı astık. Kayseri mantısıve Sinop mantısından bir kaşık alıp da tüm rakiplerimizi lezzet konusunda solda sıfır bırakmış olduğumuz gerçeğini dünya genelinde kabullenmeyecek tek bir kişi bile olduğuna inanmıyoruz. :P