Güneydoğu Anadolu yöresine ait birbirinden nefis 10 tarif

Geleneksel yemekler
Geleneksel yemekler

Ülkemizin yedi bölgesinin mutfağının kapılarının da lezzet bakımından bambaşka birer cennete açılması bizim için bu coğrafyada yaşamanın en güzel tarafı. Ama dürüst olmak gerekirse batısında sebze yemeklerinin, doğusunda et yemeklerinin, kuzeyinde balığın, güneyinde meyvenin tadına varabildiğimiz dört tarafı lezzetlerle kuşatılmış bu ülkenin Güneydoğu Anadolu mutfağı diye bir gerçeği olduğunu itiraf etme vakti geldi de geçiyor.

Kebaplarıyla, tatlılarıyla, envai çeşit et yemeğiyle bu mutfağa diyebileceğimiz tek şey Güneydoğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Diyarbakır yöresine ait bir türküden alıntı yaparak en net tabiriyle ‘aldın aklımızı ettin bizi deli sen aman’ olabilir.

Her ilinde bambaşka bir lezzete meftun olma garantili Güneydoğu Anadolu mutfağı yolculuğumuzu Lokma ailesi olarak bu yazımız ile başlatmış bulunuyoruz. Kalori hesaplamalarını rafa kaldırıp her biri denemeye değer birbirinden nefis bu on tarifimiz için de kaydetmelere ve kendinizi kaybetmelere şimdiden hazır olun.

Bademli perde pilavı tarifi

Güneydoğu mutfağı: Bademli perde pilavı
Güneydoğu mutfağı: Bademli perde pilavı

Güneydoğu Anadolu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biriyle açılış yaparak hakkını teslim edelim istedik. Siirt mutfağına ait yöresel bir lezzet olan perde pilavı ait olduğu toprakların izini taşıyan en kült tariflerden biri. Hamurun içinde tavuklu pilav olarak düşünebileceğiniz bu lezzeti bir yiyenin bir daha unutamadığı konusunda da şöyle bir uyaralım.

Siirt mutfağının incisi:Bademli perde pilavı

Dövmeç tarifi

Güneydoğu mutfağı: Dövmeç.
Güneydoğu mutfağı: Dövmeç.

Böyle bir listede Güneydoğulular dışında pek bilinmeyen gizli kalmış enfes bir lezzete yer vermemek olmazdı elbette. Urfa, Antep, Adıyaman gözetmeksizin Güneydoğu Anadolu’yu etkisini altına almış dövmeçi birazcık da olsa mercimek köftesi ve çiğ köfteye benzetsek dövmeç ile tanıştıktan sonra ikisinin de pabucunu dama attığımızı itiraf edelim.

Güneydoğu'nun paylaşılamayan lezzeti:Dövmeç tarifi

Ciğerli firik pilavı

Güneydoğu mutfağı: Firik Pilavı.
Güneydoğu mutfağı: Firik Pilavı.

Bulgur pilavı sevenlerin başlığı görür görmez iştahı açıldı bile. Bulgur pilavına çok ama çok benzeyen firik pilavı içerisinde bulunan baharatlarıyla, etiyle her bir kaşıkta yiyeni kendine meftun eden bir lezzet. Malzemelerine bakıldığında Güneydoğu mutfağına ait her ürünü görmeniz mümkün olan ciğerli firik pilavı tarifimiz ile kendini tutamayıp alacağınız kaloriler için şimdiden üzgünüz.

Bildiğiniz tüm pilavları unutun:Ciğerli firik pilavı tarifi

Kıymalı fellah köfte tarifi

Güneydoğu mutfağı: Fellah köfte.
Güneydoğu mutfağı: Fellah köfte.

Köftenin en iyi formlarından biriyle karşınızdayız. Anadolu mutfağında bambaşka şehirlerde bambaşka isimlerle anılan fellah köftenin adı ne olursa olsun tadının asla değişmemesi bizler için kendisini apayrı bir yere koymamıza yetiyor da artıyor.

Adı farklı, tadı aynı:Kıymalı fellah köfte tarifi

Cacıklı Arap köftesi tarifi

Güneydoğu mutfağı: Arap köftesi.
Güneydoğu mutfağı: Arap köftesi.

Güneydoğu Anadolu mutfağının kalesi olarak adlandırabileceğimiz bir gastronomi şehri olan Gaziantep’ten selamlar. Gaziantep mutfağının nadir bilinen lezzetlerinden biri olan bir hazine olan cacıklı arap köftesini sizlere takdim etmenin en ideal yeri ve zamanı. Yapımı biraz meşakkatli olsa da lezzetiyle karşılığını fazla fazla veren bu tarifi denemenin vakti geldi de geçiyor.

Gaziantep'ten selamlar:Cacıklı Arap köftesi tarifi

Kara şora tarifi

Güneydoğu mutfağı: Kara şora.
Güneydoğu mutfağı: Kara şora.

Adıyla, tadıyla akıllara ve damaklara iz bırakacak bir lezzet olan kara şora ile biraz geç tanıştığımız için bir hayli üzgün olsak da sizleri tanıştırmanın mutluluğu bize yeter. İçinde birçok çeşit bakliyat bulunduran bu çorbayı Güneydoğu Anadolular pekmez ile servis ederek ortaya gerçek bir lezzet şöleni çıkardıklarından sizlere de bu şekilde tüketmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Tüm çorbaların pabucu dama:Kara şora tarifi

Narlı rokalı humus tarifi

Güneydoğu mutfağı: Humus.
Güneydoğu mutfağı: Humus.

Humus dendiği vakit şöyle bir kendinden geçenlerden olduğumuzdan bu tarifimiz konusunda çok da tevazu sahibi olamayacağız. Nohutun en lezzetli hali olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebileceğimiz humusun Güneydoğu Anadolu mutfağına ait bu formunu mutlaka denemelisiniz.

Nohutun en leziz hali:Narlı rokalı humus tarifi

Bulgurlu soğan dolması tarifi

Güneydoğu mutfağı: Soğan dolması.
Güneydoğu mutfağı: Soğan dolması.

Dolma deyince Türk mutfağında akan suların durduğu bir gerçek. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine ait muhteşem bir lezzet olan soğan dolması hayatınıza girdiği andan itibaren bildiğiniz tüm dolma çeşitlerinin tahtını sallayabilir bizlerden söylemesi.

Dolma cennetinden:Bulgurlu soğan dolması tarifi

Sarımsaklı reyhanlı maş çorbası tarifi

Güneydoğu mutfağı: Maş çorbası
Güneydoğu mutfağı: Maş çorbası

Güneydoğu Anadolu’da yemeklerde, çorbalarda, salatalarda bolca kullanılan maş fasulyesinin en lezzetli haliyle karşınızdayız. Sarımsak ve reyhan aromasıyla da bambaşka bir boyuta ulaşan bu nefis çorba tarifimizin akşam yemeği menülerinizin yıldızı olmasına şimdiden garanti veriyoruz.

Menülerin yıldızı: Sarımsaklı reyhanlı maş çorbası tarifi

Peynir tatlısı tarifi

Güneydoğu mutfağı: Peynir tatlısı.
Güneydoğu mutfağı: Peynir tatlısı.

Kapanışı şöyle efsaneleşmiş bir lezzet ile yapalım istedik ve bunun için evliyalar şehri Urfa mutfağından bir lezzeti seçtik. Urfa yöresine ait peynir ve tereyağı ile yapılması evla olan peynir tatlısını en uygun zamanda yerinde deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ederken o vakit gelene dek kolları sıvayıp mutfaklarınızda bu deneyimi yaşamanın tam vakti.

Evliyalar şehrinin gizli hazinesi:Peynir tatlısı tarifi