Kış sebzeleri sahneye: Birbirinden nefis 10 kış yemeği tarifi

Birbirinden nefis kış yemeği tarifleri
Birbirinden nefis kış yemeği tarifleri

Biz her kışın gelişini dört gözle beklediğimiz tariflerimizi bu başlık altında derledik ve kış sebzeleriyle bir lezzet şöleni oluşturabilmeniz için sizlere sadece bu tariflerimizi dikkatle inceleyip, damak tadınıza en uygun olanı seçmeyi bıraktık. Hadi! Damak tadınıza en fazla hitap eden lezzeti seçin ve mutfağın yolunu tutun.

Mevsimine göre meyve, sebze tüketmenin ne denli önemli olduğunu bilmeyenimiz kaldı mı? Pek sanmıyoruz. Sebzeler ve meyveler beslenme rutinimiz içerisinde bağışıklığımızı güçlendirmek, sağlığımızı korumak konusunda epey önemli bir basamak olsa da mevsiminde yenmediği takdirde hormonlu halleriyle bizlere yararından çok zararlarının dokunduğu yadsınamaz bir gerçek.

Soğuk kış günleri geldi çattı, tezgahlar birbirinden lezzetli ve faydalı kış sebzeleriyle donandı. Tezgahlardaki bu değişim sofralarımıza da yansıdı, birbirinden lezzetli yaz sebze meyvelerinden yapılan lezzetlere veda ettik ve yerlerine kış sebze meyvelerinin başrolde olduğu nefis tarifler gelmeye başladı bile.

Güveçte kış türlüsü

Adından da anlaşılacağı üzere renkli, bol vitaminli ve tadına doyum olmayan kış sebzelerini harmanladığımız güveçte kış türlüsü tarifimiz bizim için bu listeye ilk sıradan giriş yapmayı hak etmiş yegane lezzet. Öyle ki soğuk kış günleriyle arası pek de iyi olmayanlarla bir de bu tarifimizi deneyimledikten sonra konuşalım.

Kışın en leziz hali; güveçte kış türlüsü tarifi

Zeytinyağlı Brüksel lahanası

Zeytinyağlıların dört mevsime de çok yakıştığı konusunda hemfikir miyiz? Başrolde ister yaz sebzeleri olsun ister kış sebzeleri söz konusu zeytinyağlılar olduğunda bizde akan sular duruyor. Lakin zeytinyağlı Brüksel lahanası tarifimizle işler tamamen değişti dersek yalan olmaz. Zeytinyağlıların yeni yıldızına merhaba deyin.

Zeytinyağlı denince; zeytinyağlı Brüksel lahanası tarifi

Kuzu etli kereviz yemeği

Sebze yemekleri etli oldu mu pek haz etmesek de söz konusu kuzu etli kereviz yemeği tarifimiz olduğunda tüm ezberleri bozduk ve sebzeli bir et yemeğine gönlümüzü verdik. A vitamini ve potasyum açısından oldukça zengin olan bu tarifimizle bağışıklık sistemimize de zırh çekmek mümkün.

Kereviz sevmeyenler buraya; kuzu etli kereviz yemeği tarifi

Kıymalı karnabaharlı pırasa

Bilindik tarifleri yeniden yorumlamayı ne kadar sevdiğimizi bizi yakından takip eden tüm okurlarımızın bildiğine eminiz. Kışın en fazla tükettiğimiz sebzelerden biri olan pırasayı da yeniden yorumladık ve ortaya bu enfes lezzeti çıkardık. Tadım testimizden geçen kıymalı karnabaharlı pırasa tarifimizi sizinle de paylaştık.

Pırasaya yeni soluk; kıymalı karnabaharlı pırasa tarifi

Kök sebze çorbası

Toprağın altında gizli birer lezzet ve şifa bombardımanı olan kök sebzeler, kış yemekleri söz konusu olduğunda bizim en leziz favorilerimizden. Patates, havuç, turp, pancar derken kök sebzelerin şifasıyla bu kışın çorbası bizim için çoktan belli.

Toprak altında mucize; kök sebze çorbası tarifi

Portakallı kemikli hindi haşlama

Nefis mi nefis bir tarifle ‘bize kereviz deme de ne dersen de Lokmacım’ diyenlerin fikirlerini tümünden değiştirmeye geldik. Portakallı kemikli hindi haşlama tarifimizin başrollerinden biri olan kerevizi portakalla buluşturup en sevilen sebzeler arasına hızlı bir giriş yaptırmaya oldukça kararlıyız.

Sebzeler etle buluştu; portakallı kemikli hindi haşlama tarifi

Brokoli ve karnabaharlı patates graten

Graten tarifleri söz konusu olduğunda bu işte rakip tanımadığımızı itiraf etmek konusunda pek de tevazu gösteremeyeceğiz. Brokoli ve karnabaharı bir araya getirerek sağlık ve lezzet konusunda voltranı oluşturduğumuz bu tarifimizle kış sofralarının vazgeçilmezleri arasına girecek yeni bir lezzete yer açın.

Lokma usulü; brokoli ve karnabaharlı patates graten tarifi

Kestaneli lahana dolması

Osmanlı’dan günümüze miras kalmış tüm lezzetlerin Türk mutfağının en nadide tarifleri olduğunu inkar etmek mümkün mü? Biz pek sanmıyoruz. Kış dendiği vakit akla düşen sıcacık kestaneler ve leziz kış sebzelerinden biri olan lahananın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu enfes tarifimiz asırlar boyu yerini korumaya layık lezzetlerden biri.

Osmanlı'dan günümüze; kestaneli lahana dolması tarifi

Mantarlı brokoli tarifi

Mantarı sadece tavukla, beşamel sosla yapmaya küçüüük bir mola. Protein açısından oldukça zengin mantarı, oldukça faydalı kış sebzelerinden biri olan brokoliyle bir araya getirdik ve mantara dair klişeleşmiş tüm tariflere ‘veda vakti’ dedik…

Mantara yeni soluk; mantarlı brokoli tarifi

Elde açma pırasalı börek

Kimileri tarafından pek sevilmese de, bizim kışı dört gözle beklememize sebep; pırasa.

Balkan göçmenlerinin de olmazsa olmazı. Arnavutların pırasaya olan düşkünlüğünün en leziz sonucu olduğuna inandığımız elde açma pırasalı börek tarifimiz, bilinen tüm börek tariflerini bu kış rafa kaldırtır bizden söylemesi.

Balkanlardan gelen lezzet dalgası; elde açma pırasalı börek tarifi